Între somn și sex există o legătură foarte strânsă. Mai ales în cazul femeilor

Între somn și sex există o legătură foarte strânsă. Mai ales în cazul femeilor
legatura somn sex
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent a arătat că între somn și sex este o legătură foarte strânsă. Concret, mai ales în cazul femeilor, satisfacția sexuală este condiționată de durata și calitatea somnului.

Oamenii de știință de la Clinica Mayo au realizat un studiu pe 3.400 de femei din SUA, care au răspuns la chestionare ample în ceea ce privește obiceiurile legate de somn, dar și la întrebări legate de viața lor sexuală.

Foarte repede a devenit clară o corelație: cele care dormeau puțin aveau, de obicei, și o viață sexuală nefericită, se arată într-un raport publicat de jurnalul Menopause, citat de IFL Science.

S-a dovedit că dintre femeile care dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte, 63% se confruntau și cu disfuncțiile sexuale. Cu cât mai multe ore de somn bifau femeile pe noapte – 7 sau mai multe – cu atât și riscul de a se confrunta cu disfuncții sexuale era mai mic.

Cercetarea a arătat și că femeile active din punct de vedere sexual dormeau mai bine decât cele care erau inactive din punct de vedere sexual.

Oamenii de știință atrag atenția că între durata și calitatea somnului și satisfacția sexuală există o corelație, dar nu și o cauzalitate (sau cel puțin aceasta nu a fost încă descoperită).

E adevărat însă că studiul are limitări - a fost realizat pe populație caucaziană, educată, subiecți aflați în relații stabile - așa că e posibil ca aceste concluzii să nu fie reprezentative pentru întreaga populație.

Citește și Ce se întâmplă în creier după o noapte albă

Somnul nu este important doar când vine vorba despre viața sexuală a femeilor. O cercetare din 2011 a arătat că bărbații tineri și sănătoși care se odihneau insuficient aveau și un nivel al testosteronului mic, ceea ce se traducea printr-un apetit sexual slab.

O altă cercetare a arătat că bărbații care sufereau de apnee de somn aveau, de obicei, și disfuncții erectile.

Nu e primul studiu care arată importanța somnului. Cercetări trecute au arătat că lipsa somnului este strâns legată de unele boli, așa cum sunt depresia, dar și bolile neurogenerative, așa cum este, de exemplu, Alzheimerul.

Vezi și Când e somnul de mai bună calitate - când dormi singur sau cu partenerul de viață? (Studiu)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇