Ce se întâmplă în creier după o noapte albă

Ce se întâmplă în creier după o noapte albă

Există perioade în care nopțile albe sunt inevitabile, din diferite motive, chiar unele care nu țin de noi. Oamenii de știință avertizează însă că acestea nu sunt lipsite de efecte și ar trebui să luăm acest factor în calcul. Un nou studiu arată cât de dăunătoare sunt ele pentru creier.

Oamenii de știință din Norvegia au analizat în detaliu posibilele consecințe ale nopților albe asupra sănătății, iar rezultatele sunt cu adevărat îngrijorătoare, arată Science Alert.

Cercetătorii au recrutat 21 de bărbați tineri și sănătoși pentru a trece printr-o serie de teste de imagistică a tensorului de difuzie (DTI – Diffusion Tensor Imaging), care indică difuziunea apei din corp și sănătatea sistemului nervos.

ADVERTISING

Voluntarii au stat treji timp de 23 de ore și au avut voie să consume alcool, cofeină sau nicotină în timpul studiului. Însă, înainte de scanarea cu DTI, voluntarii nu au avut voie să consume alimente.

Studiul a arătat schimbări „semnificative” în substanța albă din creier după o singură noapte albă. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că privarea de somn a fost asociată cu degradarea „rețelelor de legătură” din interiorul creierului.

Acest fapt se traduce prin aceea că, după o noapte albă, ne e mai dificil, dacă nu imposibil, să ne punem gândurile în ordine.

ADVERTISING

Citește și Acestea sunt vârstele la care alcoolul este cel mai nociv pentru creier

Însă nu este foarte clar cât de permanente sunt aceste schimbări, subiecții nefiind urmăriți în continuare. Ar putea oare un somn lung în următoarea noapte să repare tot ce a fost stricat? De asemenea, mai trebuie aflat și dacă acești factori contribuie la schimbările din compoziția țesutului neuronal.

„Ipoteza mea este că efectele unui nopți albe asupra substanței albe sunt de termen scurt și pot fi inversate după câteva nopți cu somn normal”, e de părere Torbjørn Elvsåshagen, autor principal al studiului.

ADVERTISING

„Cu toate acestea, a fost teoretizat faptul că insuficiența cronică a somnului ar putea duce la schimbări pe termen lung în structura creierului. Aceste ipoteze încă trebuie clarificate”, a adăugat Elvsåshagen.

Creierul va începe să se mănânce pe sine din cauza lipsei de somn

Acesta a fost un studiu restrâns, așa că rezultatele trebuie interpretate cu precauție. Cercetări din trecut au arătat că lipsa somnului interferează cu genele și creierul, iar efectul e pe termen lung.

Spre exemplu, creierul va începe ”să se mănânce pe sine” dacă nu primește îndeajuns de mult somn, au descoperit cercetătorii italieni în 2017.

Vezi și 20% dintre oameni au o mutație care îi face foarte rezistenți la frig. Din păcate, îi şi predispune la o serie de boli


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇