Acestea sunt vârstele la care alcoolul este cel mai nociv pentru creier

Acestea sunt vârstele la care alcoolul este cel mai nociv pentru creier

Efectele nocive ale alcoolului asupra sănătății sunt bine documentate și demonstrate. Un nou studiu arată însă care sunt perioadele din viață în care este cel mai dăunător, mai ales când vine vorba despre creier.

Cercetarea, publicată în revista BMJ, are drept autrori cercetători britanici și australieni: Louise Mewton, Briana Lees și Rahul Tony Rao. Mewton și Rao au studiat creierul pe parcursul vieții, în timp ce Lees este specializată în sănătate mentală și utilizare de substanțe. Cei trei au trecut în revistă și cercetări anterioare privind influența alcoolului asupra creierului și corpului la diferite vârste, arată Gizmodo.

Așa cum ne imaginăm cu toții, expunerea la alcool este deosebit de dăunătoare din primele faze ale dezvoltării, începând de când fetusul este în pântecul mamei. Se știe că alcoolul în cantități mari sporește riscul de defecte congenitale și deficiențe neurologice permanente pentru copii. Autorii semnalează că și consumul redus spre moderat de alcool în timpul sarcinii poate avea ulterioare efecte negative subtile asupra sănătății creierului copilului.

Următorul vârf al pericolului pare a fi plasat după jumătatea adolescenței. Cercetătorii au arătat că adolescenții între 15 și 19 ani încep adesea să consume alcool în exces, iar acest comportament este asociat cu volum redus al creierului, conectivitate scăzută a celulelor nervoase și ușor declin al funcției cognitive, afirmă autorii.

De asemenea, e foarte periculos să se consume alcool, mai cu seamă în exces, la 65 și peste. Băutul de pahar după pahar este mai puțin întâlnit la cei mai în vârstă. Dar se știe că aceia cu perioade lungi de consum ridicat prezintă riscuri mai ridicate de demență și declin cognitiv.

ADVERTISING

Citește și Legătura neașteptată dintre alcool și demență - Studiu

Așa cum arată autorii, sunt necesare noi cercetări pentru a afla care sunt cantitățile de alcool care afectează negativ creierul. De exemplu, unele studii au arătat că un consum redus de alcool este de fapt asociat cu îmbunătățirea sănătății cerebrale a celor în vârstă. Dar aceste studii au limitările lor și alte cercetări recente au arătat că nu există cu adevărat un nivel "sănătos" al consumului de alcool, ci doar niveluri relativ mai scăzute de risc. Chiar și consumul redus de alcool este asociat cu un risc mai mare de cancer, de exemplu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și Și animalele au slăbiciunea alcoolului. Iată o veveriță care s-a îmbătat după ce s-a înfruptat din pere fermentate (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇