Când e somnul de mai bună calitate - când dormi singur sau cu partenerul de viață? (Studiu)

Când e somnul de mai bună calitate - când dormi singur sau cu partenerul de viață? (Studiu)

Mulți dintre cei care trăiesc în cuplu se gândesc uneori dacă nu le-ar fi mai bine să doarmă separat. Poate sforăitul celuilalt deranjează ori poate faptul că rămân dezveliți noaptea. Motive sunt destule.

Pentru a afla dacă somnul e de mai bună calitate într-o situație sau alta, oameni de știință din Germania, Danemarca și SUA au rugat 12 cupluri heterosexuale, sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 – 29 de ani, să împartă sau nu patul cu partenerul, timp de mai multe nopți, în tot acest timp fiindu-le monitorizate mai multe funcții, după cum arată Science Alert.

ADVERTISING

Le-au fost monitorizate creierul, activitatea inimii, mișcările din timpul somnului, tensiunea musculară și, bineînțeles, calitatea somnului.

La finalul studiului, concluziile au fost clare: ambii parteneri au dormit mai bine când împărțeau patul.

Somnul a fost cu 10% mai adânc, mai profund, ceea ce e aur pentru consolidarea amintirilor, pentru reglarea emoțiilor și pentru conexiunile sociale ulterioare.

E adevărat că ambii parteneri se mișcă mai mult în timpul somnului în doi, dar asta nu a afectat calitatea somnului lor, au conchis oamenii de știință.

ADVERTISING

E adevărat însă si faptul că studiul pubicat în jurnalul Frontiers in Psychiatry a avut drept ”cobai” oameni tineri, sănătoși, fără probleme cum ar fi apneea de somn. Studii ulterioare vor arăta cum stau lucrurile și în aceste situații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇