Mulți dintre cei care trăiesc în cuplu se gândesc uneori dacă nu le-ar fi mai bine să doarmă separat. Poate sforăitul celuilalt deranjează ori poate faptul că rămân dezveliți noaptea. Motive sunt destule.
Pentru a afla dacă somnul e de mai bună calitate într-o situație sau alta, oameni de știință din Germania, Danemarca și SUA au rugat 12 cupluri heterosexuale, sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 – 29 de ani, să împartă sau nu patul cu partenerul, timp de mai multe nopți, în tot acest timp fiindu-le monitorizate mai multe funcții, după cum arată Science Alert.
Le-au fost monitorizate creierul, activitatea inimii, mișcările din timpul somnului, tensiunea musculară și, bineînțeles, calitatea somnului.
La finalul studiului, concluziile au fost clare: ambii parteneri au dormit mai bine când împărțeau patul.
Somnul a fost cu 10% mai adânc, mai profund, ceea ce e aur pentru consolidarea amintirilor, pentru reglarea emoțiilor și pentru conexiunile sociale ulterioare.
E adevărat că ambii parteneri se mișcă mai mult în timpul somnului în doi, dar asta nu a afectat calitatea somnului lor, au conchis oamenii de știință.
E adevărat însă si faptul că studiul pubicat în jurnalul Frontiers in Psychiatry a avut drept ”cobai” oameni tineri, sănătoși, fără probleme cum ar fi apneea de somn. Studii ulterioare vor arăta cum stau lucrurile și în aceste situații.