O singură noapte de nesomn aduce cu sine schimbări structurale la nivelul creierului asemănătoare celor observate în cazul îmbătrânirii, arată un studiu recent.
Concret, dacă ai pierdut doar o noapte, creierul arată mai îmbătrânit cu un an sau doi, au observat oamenii de știință, citați de Live Science.
Vestea bună e că, odată somnul recuperat, lucrurile revin la normal, se arată într-un raport publicat de Journal of Neuroscience. Totuși, pe termen lung nu se cunosc încă efectele unui astfel de comportament.
În studiul de față, realizat de neurologi din Germania, Danemarca și Elveția, 134 de voluntari sănătoși au fost împărțiți în patru grupe, fiecare urmând să se supună unui program cu opt ore somn, cinci ore, trei, respectiv nicio oră de somn.
Înainte de a începe testul, fiecare participant a avut parte de o noapte cu un program complet de somn, de opt ore, astfel încât să existe un punct de plecare în corelarea schimbărilor înainte și după privarea de somn.
Apoi, fiecare voluntar a fost supus unor observații prin intermediul tomografiilor prin rezonanță magnetică. Datele obținute au fost analizate cu ajutorul unui program computerizat, numit brainageR, care poate arăta vârsta unui individ după morfologia creierului.
A reieșit că creierul celor privați complet de somn arăta cu unul, chiar doi ani mai în vârstă. S-a observat o reducere a materiei cenușii, a circulației fluidelor, precum și alte semne care trădează îmbătrânirea prematură.
Specialiștii au de gând ca în viitorul apropiat să supună studiului și persoane care suferă de insomnii cronice, pentru a vedea efectele privării de somn pe termen lung asupra creierului.