Cum să trăiești mai mult și mai bine: soluția e în fiecare weekend

Cum să trăiești mai mult și mai bine: soluția e în fiecare weekend
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele care dorm mai mult în weekenduri au un risc mai mic de a suferi de boli cardiace. Somnul de calitate la sfârșit de săptămână îmbunătățește condiția fizică, controlul greutății și prelungește longevitatea, arată studiile.

Există diverse trucuri pentru prelungirea longevității, însă unul dintre cele mai bune nu costă nimic și este dovedit științific. Tot ce trebuie să faci este să dormi mai mult în weekend, spun cercetătorii.

Persoanele care dorm în weekend pentru a recupera orele de somn pierdute în timpul săptămânii au fost cu 20% mai puțin predispuse la boli cardiace decât cele care nu au dormit nici la sfârșit de săptămână, arată un studiu prezentat pe 1 septembrie la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2024.

ADVERTISING

Concluziile se bazează pe analiza datelor obținute timp de 14 ani de la peste 90.000 de locuitori din Marea Britanie, realizată de cercetătorii de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din Beijing, relatează Business Insider.

Însă somnul nu este bun doar pentru inimă, ci și pentru longevitate. Creșterea calității somnului este esențială pentru o viață mai lungă, o condiție fizică mai bună și chiar pentru o dietă sănătoasă, arată cercetările.

Cum scurtează viața lipsa somnului

Aproape 22% din subiecții studiului citat au avut un deficit constant de somn, adică obișnuiau să doarmă mai puțin de șapte ore pe noapte.

ADVERTISING

Potrivit cercetătorilor, o persoană adultă are nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte pentru a se odihni suficient. Cei care nu dorm destul riscă să se confrunte cu slăbirea sistemului imunitar, risc ridicat de cancer și lipsă de concentrare (care poate fi fatală în activități precum șofatul).

Persoanele care dorm constant mai puțin de șase ore pe noapte au un risc mai mare de deces prematur din orice cauză, arată studiile.

Somnul insuficient îmbătrânește creierul, iar cercetările indică un risc mai mare de a suferi de demență și declin cognitiv la persoanele care nu dorm destul.

ADVERTISING

Cum te ajută somnul să ții greutatea sub control și să-ți întărești mușchii

Somnul nu te ajută doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Întrucât are legătură directă cu condiția fizică, un alt factor crucial al longevității, odihna între activitățile fizice permite dezvoltarea musculaturii.

Somnul suficient favorizează adoptarea unei diete sănătoae și chiar pierderea sănătoasă, naturală, a greutății. Un studiu recent a arătat că persoanele care dorm mai puțin de șase ore și jumătate noaptea tind să consume între 270 și 500 de calorii pe zi în plus faţă de cele care dorm cu o oră mai mult. De ce? Pentru că creierul nostru încearcă să facă față oboselii comandând mai multă mâncare pentru a primi energie.

Ce să faci dacă nu poți dormi în weekend

Să dormi mai mult - ce poate fi mai simplu? Dar nu toată lumea are parte de acest privilegiu. În situația în care ai un program aglomerat care te împiedică să te odihnești bine, vestea bună e că la acest capitol calitatea este mai presus decât cantitatea.

Consecvența somnului, adică obiceiul de a merge la culcare cam la aceeași oră, te poate ajuta să profiți cât mai mult de durata somnului, chiar dacă nu o poți prelungi, a explicat un medic citat de Business Insider. Însă această rutină trebuie respectată și în weekend pentru a scoate cât mai multă odihnă dintr-un somn scurt.

Așadar, deși cele mai recente cercetări arată că poți să stai în pat duminică și să te odihnești, asta nu înseamnă că e bine să stai treaz până târziu noaptea vinerea sau sâmbăta, bazându-te pe faptul că dormi mai mult în ultima zi a săptămânii.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇