Expert în longevitate: Cel mai important lucru pe care tinerii pot să-l facă pentru a trăi mai mult

Expert în longevitate: Cel mai important lucru pe care tinerii pot să-l facă pentru a trăi mai mult
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu trebuie să așteptăm până trecem de 50 de ani pentru a începe să adoptăm obiceuri care să ne prelungească viața, spune un expert. Există un lucru esențial pe care oamenii în vârstă de 20 de ani îl pot face de pe acum pentru a fi mai longevivi. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Timp de două decenii, Dan Buettner a studiat longevitatea în mai multe locuri de pe glob. El este autorul conceputului Zonelor Albastre, care desemnează locurile de pe planetă în care oamenii trăiesc mai mult – Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Grecia) și Loma Linda (California), relatează CNBC.

Adoptarea obiceiurilor sănătoase, chiar și mai târziu în viață, poate afecta în mod pozitiv longevitatea unei persoane, spune Buettner. Lucru valabil mai ales când vine vorba de a selecta cu atenție alimentele pe care le consumi.

"Femeia medie de 20 de ani ar putea trăi aproximativ 10 ani în plus, dacă ar urma o dietă de tip Blue Zone", spune Buettner, referindu-se la o dietă bazată pe alimente neprocesate și care să includă cât mai multe produse vegetale.

Bărbații, a descoperit el, ar putea trăi încă 13 ani dacă mănâncă precum locuitorii din Zonele Albastre: "Chiar și pentru un bărbat de 60 de ani pot fi luați în calcul șase ani în plus de speranță de viață."

Vestea bună e că nu trebuie să așteptăm până trecem de 50 de ani pentru a începe să vedem rezultatele. Există un lucru pe care tinerii de 20 de ani îl pot face chiar acum pentru a-și crește longevitatea, spune Buettner.

Cel mai bun mod de a păstra un stil de viață sănătos de-a lungul timpului este să te înconjori de oameni care împărtășesc același mod de a trăi.

"Formează-ți un grup de prieteni pentru care ideea de recreere înseamnă ceva activ. Prietenii tăi vor ghida comportamentele tale de sănătate pe termen lung aproape mai mult decât orice", explică specialistul.

Dan Buettner face frecvent mișcare cu prietenii săi, optând împreună pentru activități precum ciclism și pickleball (sport cu rachetă în care jucătorii trimit cu paletele peste fileu o minge de plastic). El spune că grupul l-a ajutat să dezvolte legături sociale mai profunde.

Obiceiurile lui coincid cu cele ale centenarilor precum Deborah Szekely, în vârstă de 102 de ani, care se plimbă zilnic cu un prieten apropiat și îi încurajează pe oameni "să găsească prieteni care sunt activi".

Să ai un prieten care mănâncă sănătos în cercul tău social te poate ajuta, de asemenea, să faci alegeri alimentare mai inteligente, subliniază Buettner: "Dacă toți prietenii tăi se adună în jurul fripturii sau grătarului sau Pizza Hut sau ceva de genul acesta, asta vei mânca. Noul prieten vegan sau vegetarian pe care ți-l veți face îți va arăta cum să gătești sau cum să obții mâncare bună pe bază de ingrediente vegetale.".

Când oamenii din jurul tău îți modelează în mod constant obiceiul de a mânca alimente neprocesate, pe bază de ingrediente vegetale, sunt șanse mai mari să păstrezi acest obicei și, drept urmare, să trăiești mai mult, este concluzia cercetătorului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇