7 lucruri pe care le face în fiecare zi un expert în longevitate care arată cu 20 de ani mai tânăr decât este (Foto&Video)

7 lucruri pe care le face în fiecare zi un expert în longevitate care arată cu 20 de ani mai tânăr decât este (Foto&Video)

Dr. Mark Hyman are 63 de ani, dar spune că vârsta lui biologică e cu două decenii mai mică. El pune acest lucru pe seama obiceiurilor sănătoase din rutina lui zilnică.

Hyman este expert în longevitate, iar analizele la nivel celular atestă că vârsta lui biologică este de 43 de ani, grație rutinei zilnice pe care a șlefuit-o de-a lungul anilor.

Testele pentru determinarea vârstei reale sunt controversate în lumea științifică, însă există dovezi că un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, mișcare și managementul stresului, poate prelungi viața, scrie Insider.

Hyman nu se declară împotriva îmbătrânirii, un proces natural și inevitabil, de altfel, ci își dorește ca oamenii să îl parcurgă într-un mod mai bun. În opinia lui, ideea că bătrânețea vine neapărat cu probleme de sănătate precum dureri articulare, îngreunarea gândirii și boli cronice este greșită: "Oamenii nu-și dau seama că aceste probleme se întâmplă din cauza unor lucruri pe care le putem schimba, care sunt reversibile. Este o afecțiune tratabilă, spre deosebire de un declin inevitabil."

În cartea lui, "Young Forever", dr. Mark Hyman analizează știința îmbătrânirii sănătoase și oferă câteva trucuri simple care întăresc sănătatea și prelungesc speranța de viață.

ADVERTISING

"Ceva care să îmbunătățească lucrurile în următoarele decenii pare greu de vândut. Nu-ți adaugi doar ani în viață, ci adaugi viață în anii tăi", precizează el, conștient că multor oameni le e greu să adopte o schimbare pe termen lung.

Expertul american arată că strategiile de longevitate precum o nutriție sănătoasă și mișcarea sunt cheia unei vieți mai lungi, dar și mai bune, și dă ca exemplu propria rutină zilnică. Iată ce include aceasta:

Meditație, cafea, scris

Primul lucru pe care Hyman îl face în fiecare dimineață, după ce se trezește la 6:00, este să mediteze timp de 20 de minute. Apoi, își savurează cafeaua și începe prima parte de lucru - de obicei scrie pe site-ul său.

Cercetările arată că meditația și cafeaua prelungesc longevitatea. Meditația poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului, un factor care determină cât de repede îmbătrânim. Iar cafeaua este bogată în antioxidanți și reduce riscul unor afecțiuni precum bolile de inimă și demența, având o contribuție însemnată în longevitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Antrenament de forță

După ce termină cafeaua, Hyman face exerciții de forță cu corzi elastice care îl ajută să-și lucreze musculatura și să reducă durerile de spate. "Obișnuiam să fac yoga, să joc tenis sau să merg. Antrenamentul de rezistență mi-a transformat cu adevărat corpul și sănătatea", arată el.

Studiile sugerează că până și cel mai mic nivel de antrenament de forță poate diminua riscurile asupra sănătății. Ridicarea greutăților se poate dovedi prea dificilă pentru multe persoane, însă corzile elastice reprezintă o opțiune mai abordabilă, mai ales că pot fi luate oriunde și folosite oricând dacă accesul la sala de fitness nu este posibil.

Today in my 60's I feel better than I did in my 20's!If you feel better now than you did 10, 20, 30 years ago drop your favorite fruit or veggie emoji in the captions 😋😉🥦🫐

Publicată de Mark Hyman, MD pe Joi, 9 iunie 2022

Hyman face în fiecare dimineață 30 de minute de exerciții de forță, dar, dacă e posibil, îi place să adauge în timpul zilei și activități precum ciclismul sau drumeția. Pentru el, ideal este ca o zi să includă trei ore de mișcare.

ADVERTISING

Duș fierbinte și duș rece

După mișcarea de dimineață, doctorul face un duș alternativ cald, apoi unul rece care durează trei minute. Unele cercetări sugerează că expunerea alternativă la apă fierbinte și apă rece poate reduce inflamația și îmbunătăți metabolismul.

Mic dejun cu multe proteine

Următoarea etapă a dimineții este un shake care include o combinație de nutrienți vegetali și grăsimi sănătoase precum fructe de pădure, semințe de chia și semințe de cânepă.

El adaugă și 48 de grame de pudră de proteine, un nutrient esențial pentru construirea și menținerea musculaturii pe care și le procură prin adăugarea de pudră de proteine ​​din zer în shake-ul său.

"Pe măsură ce îmbătrânești, masa musculară este mai importantă. Este o piesă critică pentru îmbătrânirea sănătoasă", explică Hyman.

Dietă sănătoasă și suplimente

Hyman este adept al dietei pegan, o combinație între cea paleo și cea vegană care se concentrează pe alimente integrale.

Printre suplimentele sale zilnice se numără creatina, benefică pentru mușchi și funcționarea optimă a creierului. El ia și un tip special de acid gras recent descoperit, C15:0, care asigură un somn mai bun, mai multă energie și reduce stresul.

Dr. Mark Hyman’s Guide to Plant-Based Eating | Food Diaries: Bite Size | Harper’s BAZAAR

În concluzie, pentru persoanele care n-au o rutină pentru longevitate, schimbările alimentare pot fi unele dintre cele mai simple pe care le pot face, pe lângă creșterea acivităților fizice.

"Cele mai importante lucruri sunt mișcarea și o dietă cu grăsimi sănătoase și alimente vegetale. Niciun supliment alimentar nu le poate înlocui", subliniază expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇