Persoanele care beau câteva cești de cafea în fiecare zi – fie că este sau nu îndulcită cu o lingură de zahăr – au mai puține șanse de a muri prematur, sugerează un nou studiu.
S-ar putea să existe ceva în legătură cu cafeaua care îi ajută pe oameni să trăiască mai mult. Un nou studiu sugerează că persoanele care beau cantități moderate de cafea – aproximativ 1,5 până la 3,5 cești pe zi – au mai puține șanse să ajungă într-un mormânt timpuriu.
Acest lucru este valabil atât pentru cafea boabe preparată simplă, neagră, cât și pentru cafeaua îndulcită cu zahăr, potrivit studiului, publicat la 31 mai în Annals of Internal Medicine.
Pentru studiu, cercetătorii au urmărit 172.000 de adulți fără antecedente de boli de inimă sau cancer timp de șapte ani în medie. Toți participanții au făcut parte din U.K. Biobank și au furnizat informații medicale extinse, inclusiv detalii despre dieta și stilul de viață.
Persoanele care au baut in mod regulat cafea boabe preparată neagră au avut cu 16 până la 21 la sută mai puține șanse de a muri în perioada studiată, în timp ce băutorii de cafea boabe care au adăugat aproximativ o linguriță de zahăr au avut cu 29 până la 31 la sută mai puține șanse de a muri prematur.
Rezultatele au fost neconcludente în cazul îndulcitorilor artificiali
În timp ce unele studii anterioare au asociat consumul de cafea cu un risc mai mic de deces prematur din toate cauzele, o mare parte din aceste cercetări anterioare nu au făcut distincție între cafeaua neagră și cafeaua cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali. Un dezavantaj al noului studiu este că rezultatele nu au fost concludente pentru îndulcitorii artificiali, notează cercetătorii.
De asemenea, este posibil ca, deoarece studiul a fost realizat în Regatul Unit, unde mulți oameni preferă ceaiul în locul unei băuturi de cafea boabe, rezultatele să nu fie reprezentative pentru orice beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea în alte părți ale lumii, în special în locurile unde încărcarea cafelei cu mult zahăr, smântână și îndulcitori este norma.
Studiul nu a fost conceput pentru a dovedi dacă sau cum ar putea cafeaua să ajute în mod direct la prevenirea bolilor sau să ajute oamenii să trăiască mai mult. Unele cercetări anterioare au asociat cafeaua cu îmbunătățirea memoriei și a stării de spirit, cu o mai mare ardere a grăsimilor și cu un risc mai mic de diabet și de anumite boli neurogenerative. Cafeaua - în special în exces de patru cești pe zi - a fost, de asemenea, legată de probleme de sănătate, inclusiv dificultăți de somn, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii și tremurături musculare.
Moderație în consum
Având în vedere cele mai recente rezultate ale studiului, concluzia este că majoritatea băutorilor de cafea nu trebuie să renunțe la obiceiul lor zilnic, atâta timp cât beau cafea cu moderație, concluzionează cercetătorii. Avertismentul este că acest lucru se aplică la cafeaua neagră sau la o băutură îndulcită doar cu puțin zahăr, nu la băuturile de cafea de specialitate supradimensionate populare, care pot fi încărcate cu zahăr și calorii.
Acest lucru înseamnă că un caramel macchiato sau un pumpkin spice latte ar putea să nu fie la fel de benefic din punct de vedere al longevității ca un espresso sau un Americano.
Pe baza acestor date, medicii le pot spune pacienților lor că nu este nevoie ca majoritatea băutorilor de cafea să elimine această băutură din alimentația lor, dar să fie precauți în privința cafelelor de specialitate cu conținut caloric mai ridicat.
Datele nutriționale ale cafelei
Cafeaua poate fi un adaos hipocaloric la orice dietă sănătoasă. O ceașcă de cafea neagră are doar două calorii și nu conține grăsimi sau carbohidrați, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA (USDA). Ea conține urme (2% sau mai puțin din valoarea zilnică) de unele minerale, dar nu suficient pentru a fi semnificative.
Principalele beneficii pentru sănătate ale cafelei provin de la antioxidanții și polifenolii care se găsesc în boabe. Rețineți că, în general, ceea ce se adaugă la o ceașcă de cafea este ceea ce o face să fie o alegere nutrițională mai puțin ideală, așa că o ceașcă de cafea plină de frișcă și zahăr nu se va încadra în același profil hipocaloric ca o ceașcă de cafea neagră și poate deraia obiectivele dumneavoastră generale de sănătate.