Legătura dintre nivelul fierului din sânge și longevitate

Legătura dintre nivelul fierului din sânge și longevitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu, de mare anvergură, realizat pe baza datelor medicale și genetice colectate de la peste un milion de oameni, arată că există o legătură strânsă între nivelul fierului din sânge și cât de mult vom trăi.

Studiul a arătat că, atunci când vorbim despre longevitate, o serie de gene răspunzătoare de felul în care metabolizăm fierul sunt cruciale, informează Science Alert.

Prea mult fier în sânge crește riscul de a muri prematur, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Edinburgh, din Marea Britanie. Nu doar că cei cu această caracteristică mor mai tineri, dar au și mai puțini ani în care sunt sănătoși, mai arată cercetarea.

Iar acest nivel mare de fier din sânge este rezultatul direct al consumului regulat de carne roșie, spun oamenii de știință. Carnea roșie bogată în fier influențează direct sănătatea inimii, dar poate avea ca rezultat și bolile ficatului sau Parkinsonul.

În plus, afectează capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile, pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Apoi, e posibil să avem o dietă echilibrată, dar să nu putem metaboliza eficient fierul provenit din alimentație și atunci rezultatul poate fi același, se mai arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

În ceea ce privește genetica, aceasta este răspunzătoare de longevitate doar în proporție de 10%, au mai stabilit cercetătorii.

Citește și Oamenii de știință au reușit să vindece Parkinsonul, cel puțin în cazul șoarecilor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇