O echipă de oameni de știință de la Universitatea California, din San Diego, a obținut o victorie uriașă în lupta cu bolile neurodegenerative, punând la punct un tratament pentru Parkinson, care funcționează, cel puțin în cazul șoarecilor.
Într-un raport publicat de jurnalul Nature și citat de IFL Science, realizatorii studiului se arată optimiști că metoda lor va putea fi folosită în viitor în cazul multor boli neurodegenerative la oameni.
În Parkinson, dar și în tipurile de demență, neuronii se îmbolnăvesc și mor. De aceea, de zeci de ani, oamenii de știință caută metode să protejeze neuronii sau să genereze unii noi, pentru a-i înlocui pe cei pierduți. Echipa de cercetători americani a reușit să ajungă la acest rezultat prin manipularea unei singure gene.
Inițial, au făcut încercările în laborator, doar pe celule, fără ca acestea să se afle în organismul gazdă. Ulterior, au replicat totul pe cobai suferind de Parkinson (expuși la o substanță care le-a distrus neuronii ce produceau dopamină).
Apoi, le-a fost injectat ADN artificial, care să blocheze producția unei proteine, PTB, ceea ce a dus la nașterea de noi neuroni producători de dopamină. După 12 săptămâni de tratament, nivelul de dopamină al șoarecilor era normal, ceea ce a făcut ca tremurăturile specifice bolii, dar și alte simptome, să dispară total.
Și mai interesant a fost faptul că boala nu s-a mai întors pentru tot restul vieții cobailor, ceea ce sugerează faptul că o singură rundă de tratament este suficientă pentru vindecarea maladiei.