Poți să stai într-un picior timp de 10 secunde? Ce spune asta despre longevitatea ta

Poți să stai într-un picior timp de 10 secunde? Ce spune asta despre longevitatea ta

Mai multe studii au arătat că flexibilitatea, forța (puterea musculară) și echilibrul spun multe despre speranța de viață a unui om. Acum, o cercetare a arătat că simplul fapt de a sta într-un picior spune multe despre ce se va întâmpla în următorii 10 ani cu acea persoană.

Noul studiu arată că persoanele care nu pot sta într-un picior timp de 10 secunde, la vârstă mijlocie sau mai târziu în viață, prezintă un risc dublu de deces în următorii 10 ani, scrie într-un raport publicat de British Journal of Sports Medicine și citat de IFL Science.

ADVERTISING

Subiecții, circa 1.700, au fost monitorizați în perioada 2009 și 2020. Cei care au avut cele mai mari probleme în a-și menține echilibrul au fost cei cu diabet de tip 2, cei cu obezitate, hipertensiune arterială și boli ale inimii.

Deloc întâmplător, din păcate, în această perioadă, 7% au murit, exact cei care aveau probleme în a-și menține echilibrul fără ajutor. Cauzele au fost diverse, de la cancer, boli cardiovasculare, respiratorii și chiar complicații Covid.

Luând în considerare vârsta, sexul și condițiile de sănătate, cercetătorii au stabilit că cei care nu au putut finaliza testul de 10 secunde aveau un risc crescut de deces din orice cauză (cu până la 84%) în următorul deceniu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇