Poluarea reduce speranța medie de viață cu peste 2 ani pentru fiecare persoană

Poluarea reduce speranța medie de viață cu peste 2 ani pentru fiecare persoană

Poluarea aerului reduce speranța medie de viață la nivel mondial cu peste doi ani pe persoană, arată un studiu publicat marți. Impactul este comparabil cu cel al fumatului și mult mai grav decât HIV/SIDA sau terorismul.

Publicitate

Mai mult de 97% din populația globală trăiește în zone în care poluarea aerului depășește nivelurile recomandate, a declarat Institutul de Politici Energetice al Universității din Chicago (EPIC) în cel mai recent Index al calității aerului în viață, potrivit Reuters.

Dacă nivelurile globale de PM2,5 ar fi reduse la nivelul de cinci micrograme pe metru cub recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), speranța medie de viață ar crește în medie cu 2,2 ani.

Publicitate

Studiul a avertizat că poluarea aerului a fost neglijată ca o problemă de sănătate publică, iar finanțarea pentru a aborda problema este încă inadecvată.

Locuitorii din Asia de Sud pierd aproximativ cinci ani de viață din cauza smogului, potrivit studiului, India fiind responsabilă pentru aproximativ 44% din creșterea mondială a poluării aerului din 2013.

Locuitorii din China ar putea trăi în medie cu 2,6 ani mai mult dacă ar fi atinse standardele OMS, deși speranța de viață s-a îmbunătățit cu aproximativ doi ani din 2013, când țara a început un "război împotriva poluării" care a redus PM2,5 cu aproximativ 40%.

Calculele EPIC s-au bazat pe un studiu anterior care a arătat că o expunere susținută la 10 micrograme în plus pe metru cub de PM2,5 ar reduce speranța de viață cu aproape un an.

Nici o țară nu a reușit să îndeplinească standardul de 5 micrograme al OMS în 2021, potrivit unui studiu privind datele de poluare publicat la începutul acestui an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇