Am ajuns să avem plastic și în plămâni, de la atâta poluare

Am ajuns să avem plastic și în plămâni, de la atâta poluare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poluarea cu particule microscopice de plastic a fost descoperită în premieră și în plămânii oamenilor, în aproape toate probele analizate de cercetători.

Oamenii de ştiinţă spun că poluarea cu „microplastic” (fragmente din orice tip de plastic mai mici de 5 mm) era omniprezentă pe întreaga planetă, determinând, inevitabil, expunerea oamenilor la ea şi provocând o îngrijorare tot mai mare cu privire la pericolele pentru sănătate, scrie The Guardian.

Au fost prelevate probe din ţesutul de la 13 pacienţi supuşi unei intervenţii chirurgicale şi s-a găsit „microplastic” în 11 cazuri. Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle.

ADVERTISING

„Nu ne aşteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a spus Laura Sadofsky de la Şcoala de medicină Hull York din Marea Britanie, un autor principal al studiului.

„Este surprinzător faptul că în partea inferioară a plămânilor căile respiratorii sunt mai înguste, în timp ce noi ne aşteptam ca aceste particule de o asemenea dimensiune să fie filtrate înainte să ajungă atât de departe”. 

„Aceste date furnizează informaţii avansate despre poluare în acest domeniu al impactului microplasticelor asupra sănătăţii oamenilor”, a spus ea. Informaţia ar putea fi folosită pentru a recrea în laborator condiţii reale de studiu pentru determinarea impactului asupra sănătăţii. 

ADVERTISING

Cercetarea, care a fost publicată de Science of the Total Environment, a folosit probe de ţesut de plămâni sănătoşi prelevate în timpul operaţiilor. 

Aceasta a analizat particule de până la 0.003 mm dimensiune şi a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, a folosit probe de control pentru a ţine seama de nivelul de contaminare. 

Polietilena, folosită pentru pungile din plastic, a fost una dintre cele mai prezente substanţe. Cercetătorii au concluzionat: „Rezultatele grave asupra sănătăţii pot fi legate de aceste particule din sistemul respirator după inhalare”. 

ADVERTISING

Un studiu din SUA pe tema cancerului la plămâni efectuată în 1998 a depistat plastic şi fibre precum bumbacul în mai mult de 100 de probe.

„Microplastic” a fost găsit și în sângele uman și în placentele femeilor însărcinate, de unde ar putea trece și în plămâni, inimă, creier şi alte organe ale fătului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇