Poluarea cu plastic ameninţă speciile migratoare din regiunea Asia-Pacific

Poluarea cu plastic ameninţă speciile migratoare din regiunea Asia-Pacific

De la delfinii de apă dulce rămaşi captivi în plasele de pescuit şi până la elefanţii care străbat depozite de deşeuri, speciile migratoare sunt cele mai vulnerabile la poluarea cu plastic, potrivit unui raport al ONU privind regiunea Asia-Pacific, publicat marţi.

Organizația solicită măsuri mai eficiente pentru combaterea acestui flagel, informează AFP.

Raportul Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, cunoscut şi sub denumirea de Convenţia de la Bonn, se concentrează asupra impactului plasticului asupra speciilor de apă dulce, animalelor terestre şi păsărilor.

ADVERTISING

Textul a fost publicat cu câteva zile înainte de deschiderea congresului Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), care va include o moţiune privind stoparea poluării cu plastic până în 2030.

Întrucât aceste specii se deplasează prin medii diferite, inclusiv în zone intens industrializate şi poluate, ele se confruntă cu un risc mai mare de a fi extrem de expuse la materialele plastice şi alţi agenţi de contaminare asociaţi, indică raportul.

Sute de mii de tone de plastic

Cercetătorii estimează că 80% din materialele plastice din oceane provin de pe uscat, râurile jucând un rol esenţial în transportul acestor deşeuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Raportul evidenţiază în acest sens două regiuni, bazinele fluviilor Gange şi Mekong, care transportă împreună 200.000 de tone de plastic în oceanele Indian şi Pacific în fiecare an.

Plasele de pescuit abandonate se numără printre principalele ameninţări, în special pentru delfinii din specia Irrawaddy, care trăiesc în Mekong, dar şi pentru delfinii de Gange, deja ameninţaţi.

Păsările migratoare, cum ar fi albatrosul cu picioare negre, nu pot distinge întotdeauna fragmentele de plastic de prada lor obişnuită şi riscă să înghită deşeuri sau să îşi hrănească puii cu acestea, se mai arată în raport.

ADVERTISING

Elefanţii asiatici au fost văzuţi în timp cec căutau hrană în depozitele de deşeuri din Sri Lanka şi mâncând plastic în Thailanda, potrivit textului.

Raportul subliniază că speciile din regiunea Asia-Pacific se confruntă deja cu pierderea habitatului, pescuitul excesiv, poluarea industrială şi schimbările climatice.

Autorii documentului solicită lansarea unor acţiuni pentru a împiedica materialele plastice să ajungă în natură, pentru îmbunătăţirea reciclării şi pentru o mai bună înţelegere a efectelor acestei poluări asupra speciilor migratoare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇