Avertisment: 600 de milioane de tone de plastic, echivalentul a trei milioane de balene albastre, vor pluti în oceane

Avertisment: 600 de milioane de tone de plastic, echivalentul a trei milioane de balene albastre, vor pluti în oceane

Cantitatea de deşeuri din plastic din oceane s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în cazul în care companiile şi guvernele nu vor reduce drastic producţia de plastic, avertizează autorii unui nou studiu.

Situaţia este agravată de pandemia de coronavirus, în timpul căreia a crescut consumul de obiecte din plastic de unică folosinţă, conform ONG-ului Asociaţia Internaţională a Deşeurilor Solide, notează Bloomberg.

Măşti de protecţie, mănuşi din latex, recipiente şi tacâmuri de unică folosinţă, ambalajele produselor comandate online ajung în cantităţi tot mai mari pe plaje îndepărtate şi la gropile de gunoi din întreaga lume.

ADVERTISING

În cazul în care nu vor fi luate măsuri, cantitatea de plastic care va ajunge în oceane în fiecare an va creşte de la 11 milioane de tone la 29 de milioane de tone, astfel încât 600 de milioane de tone de plastic, echivalentul a trei milioane de balene albastre, vor pluti în oceane până în 2040, se arată în studiul publicat în jurnalul Science.

Studiul efectuat de oameni de ştiinţă şi experţi din industrie pentru The Pew Charitable Trusts şi SYSTEMIQ propune şi soluţii ce pot fi implementate pentru reducerea poluării cu plastic a apelor, printre care investiţii masive în materiale alternative şi în unităţi de colectare şi de reciclare a deşeurilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cantitatea de plastic produsă anual a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la 348 de milioane de tone în 2017.

Cine produce și cine consumă cel mai mult plastic

Printre marii producători de plastic se află companii precum ExxonMobil, Dow şi Chevron Phillips Chemical, în timp ce Coca-Cola, PepsiCo, Nestle şi Unilever sunt unii dintre cei mai mari cumpărători.

Deşi toate aceste companii s-au angajat să ia măsuri pentru combaterea poluării cu plastic, autorii studiului apreciază că impactul acestora asupra cantităţii de plastic care ajunge în oceane va fi unul limitat.

ADVERTISING

C.S.

Vezi și:

Sisteme de colectare în formă de animale marine, amplasate pe litoralul românesc

Kaufland introduce un sistem pentru reciclarea sticlelor de șampon sau detergent în schimbul cupoanelor cu 50% reducere

Ungaria face apel la Iohannis ca România să nu mai arunce gunoaie în Someș și Tisa

Un măr pe zi… sau mai bine nu? Microplasticele au ajuns şi în fructe şi legume


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇