Un măr pe zi… sau mai bine nu? Microplasticele au ajuns şi în fructe şi legume

Un măr pe zi… sau mai bine nu? Microplasticele au ajuns şi în fructe şi legume

Ştim deja de ceva vreme faptul că poluarea cu plastic este un fenomen grav, însă amploarea la care a ajuns continuă să surprindă. Dacă în aprilie erau găsite pentru prima data microparticule de plastic – fragmente de plastic de mici dimensiuni care se desprind din obiecte ca pungi şi PET-uri ajunse în natură – în gheaţa din Antarctica, acum oamenii de ştiinţă au descoperit că acestea reuşesc să ajungă direct în fructele şi legumele care sfârşesc în farfuria noastră.

O echipă de cercetători de la o universitate din Italia a găsit plastic în alimente ca mere, pere, morcovi, salată verde, broccoli şi cartofi. În cadrul studiului, au fost cumpărate câte şase din fiecare din diferite locuri din oraşul sicilian Catania. Fructele şi legumele au fost apoi curăţate şi decojite, mai puţin broccoli şi salata, după care au fost procesate pe rând cu ajutorul unui blender. Pasta obţinută a fost apoi deshidratată şi analizată la microscop.

ADVERTISING

Fructele cu cea mai mare cantitate de plastic au fost merele (195.500 de particule de plastic pe gram), în timp ce în cazul legumelor „câştigător” a fost desemnat morcovul (100.000 de particule de plastic pe gram), se arată într-un studiu publicat în jurnalul Environmental Research, potrivit Daily Mail.

„Pe baza rezultatelor obţinute, este urgent să fie derulate studii toxicologice şi epidemiologice pentru identificarea posibilelor efecte ale microplasticelor asupra sănătăţii umane”, concluzionează autorii.

ADVERTISING

Oamenii de ştiinţă cred că plasticul ajunge în plante din mări şi oceane. Mai precis, microplasticele sunt atrase în norii de la suprafaţa apei, de unde ajung înapoi pe pământ sub formă de ploaie şi sunt mai departe absorbite de rădăcinile plantelor, notează şi BBC pe marginea acestui subiect.

Cercetătorii au mai descoperit că în fructe se găseşte o cantitate mai mare de microplastice decât în legume, iar explicaţia ar putea fi aceea că fructele cresc în pomi, care au rădăcini mai mari.

Într-un studiu separat ce urmează să fie publicat în Nature Sustainability, cercetători din China şi din Olanda au demonstrat că microplasticele pot fi absorbite prin rădăcini de plante precum salata verde şi grâul şi transportate către părţile comestibile ale acestora.

ADVERTISING

De asemenea, un alt studiu publicat în Nature Nanotechnology a arătat ca aceste fragmente de plastic afectează creşterea plantelor, ceea ce poate avea aşadar consecinţe şi asupra veniturilor fermierilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇