Ungaria face apel la Iohannis ca România să nu mai arunce gunoaie în Someș și Tisa

Ungaria face apel la Iohannis ca România să nu mai arunce gunoaie în Someș și Tisa

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, le-a trimis câte o scrisoare omologilor săi din România, Klaus Iohannis, şi Ucraina, Volodimir Zelenski, în care s-a plâns de cantităţile uriaşe de sticle de plastic şi de alte deşeuri care ajung în Ungaria prin intermediul râurilor Tisa şi Someş.

Ader le cere celor doi şefi de stat să le solicite autorităţilor din ţările lor să rezolve problema, informează marţi agenţia MTI.

În scrisori, postate marţi pe site-ul Biroului Prezidenţial, este menţionat faptul că inundaţiile recente au adus peste graniţă deşeuri care sunt în prezent periculoase din punct de vedere epidemiologic, care au impact asupra pescuitului, turismului şi a faunei şi florei.

ADVERTISING

Ader a remarcat că guvernul ungar s-a adresat în câteva rânduri, fără succes, autorităţilor din ţările vecine. Principala problemă o reprezintă gunoaiele aruncate în luncile inundabile ale râurilor, a adăugat el.

De la începutul anului şi până în prezent, în Tisa s-au acumulat 2.258 de metri cubi de gunoaie, a scris Janos Ader, iar din Someş au fost înlăturate, până la 13 iunie, 938 de metri cubi de deşeuri.

''Consider dezamăgitor faptul că poluarea… nu a încetat'', a mai scris Ader, care a adăugat că deşeurile reprezintă o ameninţare de durată asupra fragilului ecosistem al râurilor. Preşedintele Ungariei a conchis că o astfel de situaţie nu este în conformitate cu standardele europene.

ADVERTISING

Citește și:

USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje, de 50 de bani sau 1 leu

Cele mai curate plaje din ultimii trei ani, pe litoral (studiu Mare Nostrum)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇