Ce este al 8-lea continent, soluția pentru curățarea oceanelor de plastic

Ce este al 8-lea continent, soluția pentru curățarea oceanelor de plastic

The 8th Continent – “Al 8-lea continent” este soluţia propusă de designerul slovac Lenka Petráková la problema stringentă a poluării oceanelor cu plastic. Aceasta a creat un concept pentru o staţie plutitoare cu aspect futurist care, pe de o parte, colectează plasticul din ocean, iar pe de alta îl reciclează.

Numele staţiei este dat de zona cunoscută ca Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, o suprafaţă de aproximativ 1,6 milioane de metri pătraţi din nordul Oceanului Pacific acoperită cu deşeuri din plastic, pe care Petráková este de părere că am putea să o considerăm al optulea continent al lumii, scrie The Calvert Journal.

ADVERTISING

Staţia imaginată de ea este alcătuită din mai multe structuri în formă de petale, amplasate pe nişte platforme, care funcţionează împreună pentru a colecta deşeurile şi pentru a le transforma în material reciclabil.

Construcţia este gândită în aşa fel încât să fie autonomă şi să facă faţă condiţiilor specifice oceanului, cum ar fi vânturile puternice, dar şi să profite de acestea, colectând apă pentru irigarea plantelor şi valorificând energia mareelor şi energia solară.

Staţia include şi un centru de cercetare şi educaţie pentru studierea şi prezentarea mediului marin, o seră în care sunt cultivate plante printr-un sistem hidroponic şi spaţii în care ar urma să locuiască cercetătorii care lucrează aici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Proiectul a fost premiat recent în cadrul unei competiţii de arhitectură lansate de Fundaţia Jacques Rougerie.

Jacques Rougerie Foundation's Architecture Awards 2020 #Ocean #GrandPrix The 8th Continent

C.S.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇