Soluția la poluare și criza alimentară ar putea fi în deșeurile din canalizare

Soluția la poluare și criza alimentară ar putea fi în deșeurile din canalizare

Canalele ar putea oferi o modalitate nouă de a ajuta la scăderea prețurilor la alimente și la reducerea poluării din ape, dacă stațiile de canalizare ar separa fosforul, un ingredient vital din îngrășăminte, potrivit unui nou studiu.

Fosforul se găsește în mod natural în toate plantele, este esențial pentru creșterea lor, dar utilizarea lui ca îngrășământ duce la o poluare puternică în țările dezvoltate, deoarece o mare parte din el este risipită, scrie The Guardian.

Fosforul reprezintă o cauză principală a poluării apei. Scurgerea lui de la utilizarea îngrășămintelor pe câmpuri produce un exces de nutrienți care perturbă echilibrul natural al râurilor și iazurilor, ducând la înmulțirea algelor care dăunează peștilor și plantelor.

ADVERTISING

Majoritatea fosforului folosit pentru a face îngrășământ este extras din rocă, mai degrabă decât reciclat din alte surse. Doar aproximativ 15% din fosforul din ape uzate este recuperat în prezent în întreaga lume, deși este mult mai economică această metodă.

„Fosforul ne-ar putea împinge în pragul unei crize de securitate alimentară. Este o resursă finită și este suprautilizată în țările dezvoltate, în timp ce țările în curs de dezvoltare nu au suficient fosfor.

Este o cauză majoră a poluării, deoarece perturbă echilibrul ecologic. Poluarea cu fosfor amenință și sursele de apă potabilă”, a declarat Bryan Spears, profesor la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie (UKCEH) și autorul principal al celui mai detaliat raport de până acum despre problema fosforului.

ADVERTISING

Securitatea alimentară e amenințată

El a subliniat că prețul rezervelor de fosfor crește brusc, ceea ce ar amenința securitatea alimentară dacă guvernele nu ar acționa pentru a reduce risipa acestuia în sistemele noastre agricole și nu ar încuraja reciclarea lui din ape uzate și din alte surse.

Prețurile au crescut de la aproximativ 240 de dolari (192 lire sterline) pe tonă la peste 900 de dolari pe tonă pentru unele tipuri de rocă ce conține fosfor, deoarece războiul din Ucraina a perturbat producția de îngrășăminte.

ADVERTISING

Roca ce conține fosfor provine doar din câteva țări, în special din Maroc. Majoritatea îngrășămintelor folosesc un amestec de fosfor, azot și potasiu (NPK), iar Ucraina și Rusia erau ambele furnizori majori de îngrășăminte.

Prețurile ridicate la îngrășăminte i-au făcut pe fermieri să sufere pierderi mari. Prețurile la alimente pentru consumatori, deja afectați de problemele de aprovizionare, cresc în continuare.

Oamenii de știință au spus că fermierii ar putea, de asemenea, să economisească bani și să reducă risipa de fosfor, prin utilizarea mai eficientă a îngrășămintelor, deoarece acum cea mai mare parte a fosforului din îngrășământ este irosită prin canalele de scurgere.

Astfel, ei pot injecta îngrășământul în sol și pot evita utilizarea acestuia dacă sunt așteptate ploi abundente.

De asemenea, oamenii de știință îndeamnă guvernele să îmbunătățească tratarea apelor uzate pentru a elimina și reutiliza fosforul din canalizare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇