Topul celor mai bune diete rămâne neschimbat pentru al șaptelea an consecutiv. Potrivit experților, dieta de pe primul loc este flexibilă, include multe legume și fructe și favorizează longevitatea.
Cea mai bună din dietă din 2024 este cea mediteraneană, ocupând pentru al șaptelea an consecutiv primul loc în clasamentul publicat de US News & World Report.
Ierarhia pe care compania media americană o dă publicității în fiecare an este întocmită de un grup de experți din care fac parte medici, nutriționiști și cercetători specializați în procesul de slăbire. Aceștia evaluează cele mai populare diete, inclusiv programe comerciale precum WeightWatchers, luând în calcul factori precum valoarea nutrițională completă, sustenabilitatea pe termen lung și cât de ușor poate fi respectată.
Dieta medieteraneană domină clasamentul din 2024, ocupând locul întâi cu un scor general de 85,1%, dar și primul loc la șapte alte categorii.
De ce este dieta mediteraneană cea mai sănătoasă
Regimul alimentar din bazinul european al Mediteranei constă în consumul de alimente întregi, neprocesate, grăsimi sănătoase, fructe de mare, o mulțime de legume și verdețuri, cu ingrediente sănătoase precum uleiul de măsline, dar și fructe, arată US News & World Report.
Dieta bazată pe obiceiurile alimentare tradiționale din Grecia, Italia și Spania include, de asemenea, cereale integrale, nuci și semințe, leguminoase și pește gras.
Experții o apreciază pentru că protejează sănătatea inimii, e ușor de respectat și include numeroase variante alimentare hrănitoare.
O parte a procesului de clasificare constă în evaluarea dovezilor potențialelor beneficii pentru sănătate (și a efectelor secundare) ale dietelor, cum ar fi studiile științifice. Iar cercetările extinse arată că dieta mediteraneană îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, contribuie la pierderea în greutate și chiar previne declinul cognitiv.
Acest regim alimentar se suprapune și cu obiceiurile alimentare care favorizează longevitatea. Mai multe regiuni mediteraneene sunt cunoscute ca Zone Albastre, locurile din lume în care oamenii au cea mai lungă și mai sănătoasă viață, potrivit cercetătorului Dan Buettner. Așa-numiții superlongevivi (persoane care depășesc 100 de ani) urmează de multe ori principii similare cu cele ale dietei mediteraneene, consumând mai mulți carbohidrați complecși, precum fasolea, și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline.
Există o dietă mai bună?
E greu de găsit o opțiune mai prietenoasă cu organismul decât dieta mediteraneană. Un posibil concurent este dieta DASH, clasată pe locul doi anul acesta. Unii experți consideră că poate fi mai sănătoasă decât dieta mediteraneană pentru că impune o mai mare limitare a consumului de sare și de alcool, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Pentru experții reuniți de US News & World Report, dieta mediteraneană rămâne lideră în multe categorii pentru că e ușor de urmat, potrivită pentru familie și concentrată pe alimente vegetale.
Totuși, există posibilitatea ca o altă dietă să ocupe primul loc, dacă ar combina cele mai bune părți ale dietei mediteraneene, compensând în același timp dezavantajul său major, a spus, anul trecut, pentru Business Insider, Gretel Schueller, director de sănătate la U.S. News & World Report.
Multe dintre cele mai sănătoase planuri alimentare sunt similiare cu dieta mediteraneană pentru că prioritizează alimentele întregi, neprocesate, evită restricționarea sau monitorizarea strictă a caloriilor și oferă un echilibru între carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi.
Cu toate acestea, un avantaj apreciat al dietei mediteraneene poate fi în același timp o "vulnerabilitate" - flexibilitatea. Faptul că permite luarea multor decizii pe cont propriu poate permite multe "derapaje", spre deosebire de dietele cu reguli mai stricte.
Care este cea mai proastă dietă
În contradicție cu flexibilitatea dietei mediteraneene, unele dintre cele mai slab cotate diete sunt stricte, ceea ce le face greu de respectat în timp, potrivit specialiștilor.
Interzicerea anumitor alimente și eliminarea unor întregi grupe alimentare pot spori poftele pentru alimentele respective, având ca rezultat pierderea unor nutrienți importanți sau chiar renunțarea la dietă.
Dar clasamentele reflectă și faptul că regulile de alimentație mai stricte pot da rezultate, cel puțin pe termen scurt: dieta keto a trecut pe primul loc pentru pierderea rapidă în greutate, urmată de dieta Atkins, la fel de săracă în carbohidrați. Ambele planuri reduc drastic carbohidrații în favoarea grăsimilor dietetice.
Anterior, dieta keto s-a clasat pe cea mai proastă poziție în clasamentul general, din cauza temerii că elimină sursele de carbohidrați potențial sănătoase, cum ar fi cerealele integrale și fructele, și ar putea include prea multe grăsimi saturate.
Cercetări recente au sugerat, de asemenea, că dieta keto ar putea fi, însă, o opțiune viabilă pentru tratamentul diabetului, și poate fi urmată o versiune mai sănătoasă keto care să includă legume cu frunze și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați. Drept rezultat, experții au acordat dietei keto note ceva mai bune decât înainte.
Cel mai slab cotată în 2024 este dieta cu alimente crude. Aceasta ocupă ultimul loc pentru că este excesiv de restrictivă și dificil de urmat pe termen lung.
Printre "codașe" se numără și programele Herbalife și Slimfast care se bazează pe shake-uri și batoane în locul unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum și dieta Dukan, o tendință cu mulți adepți printre celebrități, dar cu perioade de restricții dure.
T.D.