Regimul alimentar are un impact major asupra riscului de Alzheimer - studiu Harvard

Regimul alimentar are un impact major asupra riscului de Alzheimer - studiu Harvard

O dietă corectă poate ajuta la evitarea demenței, arată un nou studiu realizat la Harvard. Sunt alimente care cresc riscul de boală și altele care ne protejează, iar oamenii de știință atrag atenția că ar trebui să facem cât mai des posibil alegerile corecte, în contextul în care prevalența globală a bolii Alzheimer este alarmantă.

Estimările actuale arată că aproximativ 32 de milioane de persoane suferă de Alzheimer, iar alte 315 milioane prezintă semne preclinice.

Aceste cifre reprezintă 22% din persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, ceea ce face din Alzheimer o provocare majoră la nivel mondial.

ADVERTISING

În raportul publicat de IOS Press se arată că dietele care pun accentul pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană sau dietele tradiționale întâlnite în China, Japonia și India, par să reducă riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, în timp ce la polul opus, cu cele mai mari riscuri, este dietă occidentală bazată pe alimente mai grase și mai procesate.

Raportul scoate în evidență factorii de risc pentru demență, cum ar fi consumul mare de grăsimi saturate, carne (în special carne roșie, cum ar fi hamburgerii și grătarul), carne procesată (hot dog) și alimente ultraprocesate, bogate atât în zahăr, cât și în cereale rafinate.

ADVERTISING

Noua analiză indică, de asemenea, de ce anumite alimente cresc sau reduc riscul de Alzheimer.

De exemplu, carnea a crescut cel mai mult riscul de demență prin creșterea factorilor de risc, cum ar fi inflamația, rezistența la insulină, stresul oxidativ, grăsimile saturate, produșii finali de glicație avansată și N-oxidul de trimetilamină.

Autorii studiului evidențiază câteva alimente care par să ofere protecție împotriva bolii Alzheimer, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele și legumele colorate (roșii și portocalii), leguminoasele (cum este fasolea), nucile, acizii grași omega-3 și cerealele integrale.

ADVERTISING

Cât despre alimentele ultraprocesate, acestea pot crește riscul de obezitate și diabet, boli care ele însele sunt factori de risc pentru Alzheimer.

Sărăcia este un factor important al bolii Alzheimer în SUA, deoarece alimentele ultraprocesate și carnea sunt surse de energie mai ieftine decât fructele, legumele, cerealele integrale și alte alimente mai nutritive, promovând astfel obezitatea.

Această cercetare sugerează în mod îngrijorător că, până în 2038, ratele de îmbolnăvire cu Alzheimer în SUA ar putea crește cu până la 50% în comparație cu nivelurile înregistrate în 2018.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇