O pastilă derivată din zațul de cafea ar putea preveni Alzheimerul și Parkinsonul

O pastilă derivată din zațul de cafea ar putea preveni Alzheimerul și Parkinsonul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ceașca de cafea de dimineață ar putea deține cheia vindecării unor boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Un studiu recent sugerează că zațul de cafea tratat ar putea fi cheia în prevenirea acestor afecțiuni.

Descoperirea, făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea El Palso din Texas (UTEP), arată că zațul de cafea, după ce a fost supus unui tratament specific, posedă proprietăți capabile să protejeze celulele cerebrale de daunele asociate cu bolile cerebrale.

Studiul prezintă o abordare nouă pentru tratarea bolilor neurodegenerative, posibil prin intermediul unei pastile. Se anticipează că acest tratament va avea efecte secundare minime.

ADVERTISING

Cercetătorii de la UTEP au descoperit că re-carbonizarea acidului cafeic – punctul cuantic de carbon (carbon quantum dots) pe bază de acid cafeic (CACQD), ușor de obținut din zațul de cafea, ar putea proteja celulele creierului de daunele provocate de bolile neurodegenerative, scrie Neuroscience News.

Aceste boli sunt adesea declanșate de factori precum obezitatea, îmbătrânirea și expunerea la substanțe chimice toxice, inclusiv pesticide.

Tratamentele actuale se concentrează în principal pe gestionarea simptomelor, mai degrabă decât pe vindecarea sau prevenirea bolilor.

ADVERTISING

Afecțiunile neurodegenerative se caracterizează prin niveluri crescute de molecule dăunătoare numite radicali liberi și prin acumularea de proteine amiloide, care pot forma plăci sau fibrile dăunătoare în creier. Se știe că radicalii liberi contribuie la alte afecțiuni grave, precum cancerul, bolile de inimă și pierderea vederii.

Echipa UTEP a descoperit că din zațul de cafea folosit se poate obține o materie neuroprotectoare, care poate neutraliza radicalii liberi sau îi poate împiedica să provoace daune. În plus, poate opri acumularea de proteine amiloide, fără efecte secundare semnificative.

ADVERTISING

Acidul cafeic, un polifenol cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, este unic prin capacitatea sa de a traversa bariera hemato-encefalică și de a afecta celulele creierului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Environmental Research.

Echipa caută acum fonduri suplimentare pentru continuarea testelor și speră că descoperirile ar putea duce în cele din urmă la o pastilă simplă pentru prevenirea majorității tulburărilor neurodegenerative care nu sunt cauzate de genetică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇