Premieră medicală: Un pacient cu Parkinson a mers 6 kilometri fără probleme

Premieră medicală: Un pacient cu Parkinson a mers 6 kilometri fără probleme

Primul pacient cu Parkinson în fază avansată care nu mai putea să meargă a reușit să parcurgă singur distanța de șase kilometri după ce a primit un implant spinal. El a descris experiența ca fiind o „renaștere”.

Marc, un bărbat de 63 de ani din Bordeaux, Franța, a fost diagnosticat cu maladia degenerativă în urmă cu peste două decenii și avea probleme locomotorii severe, inclusiv tulburări de echilibru și blocarea mersului. După ce i s-a făcut un implant spinal prin care semnalele sunt transmise prin coloana vertebrală în mușchii picioarelor, el a reușit să meargă normal și și-a recâștigat independența, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Practic, nu puteam să mai merg deloc fără să cad frecvent, de câteva ori pe zi. În unele situații, cum ar fi la intrarea în lift, rămâneam pe loc, ca și cum împietream. Acum nu mă mai tem de scări. În fiecare duminică mă duc până la lac și merg cam 6 kilometri. E incredibil", a spus el.

Echipa elvețiană care lucrează de mai mult timp la un program de dezvoltare a unor interfețe de tip creier-computer pentru persoanele paralizate speră că această tehnologie ar putea oferi o nouă abordare pentru tratarea deficitului locomotor al pacienților cu Parkinson.

"Este impresionant să vezi cum stimularea electrică a măduvii spinării într-o manieră țintită, în același mod în care am făcut-o cu pacienții paraplegici, poate corecta tulburările de mers provocate de maladia Parkinson", a spus Jocelyne Bloch, neurochirurg și profesor la spitalul Universității CHUV din Lausanne, care a coordonat proiectul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Maladia Parkinson este provocată de pierderea progresivă a neuronilor producători de dopamină. În aproximativ 90% din cazurile cu o fază avansată a bolii, acest fenomen duce la dificultăți de mers, inclusiv deficiențe de echilibru și blocare a mersului.

Tratamentele convenționale, precum medicamentul Levodopa, pot ameliora simptomele, dar nu și să redea mișcările normale. Implantul remediază acest neajuns, țintind direct zona din măduva spinării responsabilă de activarea mușchilor picioarelor în timpul mersului.

Cercetătorii au creat mai întâi o hartă personalizată a măduvii spinării lui Marc, identificând cu precizie zonele implicate în activarea mușchilor picioarelor. Acolo i-au implantat electrozi, permițând stimularea direct prin coloana vertebrală.

ADVERTISING

Pacientul poartă un senzor de mișcare pe fiecare picior, iar atunci când începe se meargă implantul se activează automat și transmite impulsuri de stimulare către neuronii coloanei vertebrale. Scopul este corectarea semnalelor anormale trimise din creier, prin coloana vertebrală, către picioare, pentru a reda astfel capacitatea normală de mers.

"Pacientul nu este deloc controlat de aparat. Acesta doar îi crește capacitatea de a merge", a precizat profesorul Eduardo Martin Moraud, de la spitalul universității elvețiene.

Studiul publicat în Nature Medicine a arătat că implantul a îmbunătățit mersul și deficitele de echilibru, iar atunci când mersul lui Marc a fost analizat, acesta a semănat mai mult cu al persoanelor sănătoase decât cu cel al altor pacienți cu Parkinson. În plus, bărbatul a observat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Potrivit autorilor, e nevoie de o testare clinică completă pentru a demonstra eficiența acestui sistem, astfel că au cooptat șase pacienți pentru a vedea dacă rezultatul pozitiv se repetă. "În momentul de față este o demonstrație a unui concept. Desigur, nu se va face mâine, vor fi cel puțin cinci ani de dezvoltare și testare", a precizat neurocercetătorul Grégoire Courtine, co-autor al studiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇