Primul test de sânge pentru boala Parkinson. Rezultate promițătoare în primele studii pe oameni

Primul test de sânge pentru boala Parkinson. Rezultate promițătoare în primele studii pe oameni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un test de sânge experimental pentru detectarea bolii Parkinson ar putea deveni primul instrument de diagnosticare a acestei afecțiuni neurodegenerative, după ce a furnizat rezultate promițătoare într-un studiu clinic timpuriu realizat pe oameni.

Testul, care caută leziuni celulare asociate cu boala, se află la doar câțiva ani distanță de a fi disponibil în comerț, au anunțat miercuri cercetători americani.

Dacă eficacitatea sa va fi confirmată și în următoarele studii de fază avansată, testul le-ar permite medicilor să diagnosticheze mult mai devreme boala și să înceapă terapiile înainte ca leziunile sistemului nervos să se agraveze.

ADVERTISING

„În prezent, boala Parkinson este diagnosticată în mare parte pe baza simptomelor, atunci când pacienții au deja leziuni neurologice semnificative”, a declarat coordonatorul studiului, Laurie Sanders, de la facultatea de medicină Duke, din Carolina de Nord, conform Science.org.

Noul test de sânge măsoară deteriorarea ADN-ului în mitocondrii, structurile din interiorul celulelor care generează energie pentru funcțiile celulare. Se știe deja că leziunile ADN mitocondriale sunt asociate cu boala Parkinson.

ADVERTISING

Medicamentele care se administrează în prezent pacienților cu Parkinson ajută doar la controlul simptomelor.

Cercetătorii speră ca, pe lângă diagnosticarea bolii Parkinson, noul test să ducă la identificarea medicamentelor care pot inversa sau opri deteriorarea ADN-ului mitocondrial și evoluția bolii.

La nivel mondial, circa 10 milioane de oameni suferă de Parkinson, aceasta fiind a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă după Alzheimer.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇