Până acum, rigiditatea musculară, tremurăturile şi problemele cu echilibrul erau considerate primele semne de Parkinson. Un nou studiu realizat în Lituania a descoperit că, în realitate, vorbirea alterată ar fi primul simptom de boală.
Parkinson afectează peste 10 milioane de oameni din întreaga lume şi este cauzată de pierderea celulelor nervoase din zona creierului responsabilă pentru producerea de dopamină, care ajută la coordonarea mişcărilor corporale. Pe măsură ce dispar activităţile motorii, mor şi funcţiile corzilor vocale, ale diafragmei şi ale plămânilor, scrie Science Daily.
”Schimbările în ceea ce priveşte vorbirea apar de multe ori înainte de problemele locomotorii. De asta, acesta este primul semn al bolii", a declarat Rytis Maskeliunas, cercetător de la Universitatea de Tehnologie din Kaunas.
Virgiljius Ulozas, profesor universitar implicat în studiu, afirmă că pacienţii care au Parkinson în fază incipientă vorbesc mai încet, mai puţin expresiv, dar şi mai fragmentat.
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit inteligenţa artificială pentru a studia mostre de discurs de la 61 de pacienţi cu Parkinson şi 43 de voluntari sănătoşi. Aceştia au rostit câteva cuvinte într-o cameră complet izolată fonic, iar algoritmul a analizat diferenţele.
Acum, experţii din Lituania lucrează la perfectarea unei aplicații mobile care să ajute la detectarea bolii Parkinson în faze incipiente. Boala nu are leac, dar, descoperită timpuriu, aceasta poate fi controlată.