Coșmarurile frecvente pot fi un simptom timpuriu de Parkinson. Apar cu ani înainte

Coșmarurile frecvente pot fi un simptom timpuriu de Parkinson. Apar cu ani înainte
osmaruri parkinson

Toți oamenii au coșmaruri la un moment dat. Însă frecvența lor poate face diferența. Oamenii de știință au descoperit că persoanele în vârstă care visează urât adesea pot fi în fazele incipiente ale maladiei Parkinson.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Birmingham, cei care au des coșmaruri sunt de două ori mai predispuși să sufere de Parkinson, se arată într-un raport publicat de jurnalul eClinicalMedicine, citat de IFL Science.

În cadrul studiului, au fost monitorizați timp de 12 ani aproape 4.000 de subiecți cu vârste de peste 67 de ani, niciunul neavând acest diagnostic la începutul perioadei. Printre chestionarele la care aceștia au răspuns erau și unele legate de somn și de existența coșmarurilor. Cei care au raportat că aveau măcar un coșmar pe săptămână au fost monitorizați mai departe, timp de 7 ani. S-a dovedit că mare parte dintre aceștia au primit în final diagnosticul.

ADVERTISING

Atunci când frecvența coșmarurilor este și mai mare de unul pe săptămână, riscul de Parkinson este și de trei ori mai mare decât în mod normal, au conchis oamenii de știință.

Studiul urmează să fie replicat cu un lot mai mare de subiecți, care să cuprindă și femei, care în această cercetare au lipsit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇