Ar putea urma o epidemie de Parkinson. De vină ar fi o substanță din produsele de curățenie

Ar putea urma o epidemie de Parkinson. De vină ar fi o substanță din produsele de curățenie

Ne aflăm în pragul unei epidemii de Parkinson, spun unii specialiști, iar factorul declanșator este o substanță comună, care se folosește în general pentru curățarea obiectelor de uz casnic.

Concret, totul ar pleca de la expunerea la tricloretilenă (TCE), o substanță des întâlnită în produsele de uz casnic, cum ar fi cele de lustruit pantofi și produsele de curățat covoare.

Deja această tulburare neurologică are cea mai rapidă creștere din lume, arată The Guardian.

Studiile arată că, doar în SUA, numărul persoanelor care suferă de această boală a crescut cu 35% în ultimii 10 ani și „credem că în următorii 25 de ani se va dubla”, spun cercetătorii americani.

ADVERTISING

Legătura dintre tricloretilenă (TCE) și gravele probleme de sănătate a fost descoperită în cazul unor muncitori care au fost expuși la substanță, la locul de muncă. Un studiu recent realizat în SUA menționează „o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

TCE este o substanță cancerigenă, care poate provoca mai multe tipuri de cancer. Legătura dintre TCE și Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea deoarece primele semnale ale bolii pot apărea chiar și la zece ani de la expunere.

ADVERTISING

Nu există o corelație între durata perioadei de expunere și apariția primelor simptome, astfel încât unele persoane se pot îmbolnăvi rapid, altele pot trăi sau lucra în locuri contaminate cu această substanță o mare parte din viață înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Citește și Oamenii de știință au reușit să vindece Parkinsonul, cel puțin în cazul șoarecilor

Cu toate că TCE este interzisă în mai multe țări din UE, SUA nu au impus restricții în acest sens. Astfel, s-a ajuns ca TCE să contamineze apa, solul și aerul în zonele industriale. Oamenii de știință sunt de părere că TCE este prezentă în mai bine de 30% din apele subterane din SUA.

ADVERTISING

„Numeroase studii au dovedit că apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar în acest caz de vină nu este doar TCE, ci și pesticidele,”, a declarat dr. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, implicat în studiu.

Vezi și O enzimă artificială, primul pas spre obținerea unui tratament pentru Parkinson


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇