Un studiu pe un milion de persoane arată că atacul de cord reduce substanțial riscul de Parkinson

Un studiu pe un milion de persoane arată că atacul de cord reduce substanțial riscul de Parkinson
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu toții știm ce efecte dezastruoase are Parkinsonul, dar ce duce la instalarea lui și mai cu seamă cum poate fi vindecat încă sunt mistere pentru oamenii de știință. Orice indiciu care mai aduce lumină cu privire la aceste aspecte e binevenit în acest context.

Iar un studiu recent vine cu o concluzie interesantă: se pare că supraviețuitorii unui atac de cord au riscuri cu 20% mai mici de a fi diagnosticați cu Parkinson.

Cercetarea care a dus la această concluzie a fost realizată pe un eșantion de un milion de danezi, din care 181.994 au suferit atacuri de cord, relatează Science Alert.

ADVERTISING

”Riscul de Parkinson pare să fie scăzut la acești pacienți, în comparație cu populația generală”, a declarat autorul studiului, epidemiologul Jens Sundbøll, de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca.

De menționat e faptul că participanții la studiu au fost monitorizați pe parcursul a 21 de ani. În plus, este pentru prima dată când oamenii de știință au analizat riscul de Parkinson la supraviețuitorii unui atac de cord.

Atât atacurile de cord, cât și boala Parkinson au un set complex de factori de risc și oamenii de știință cred că aici e secretul. În mod interesant, anumiți factori de risc clasici pentru atacuri de cord – inclusiv fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 – au fost asociați anterior cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson

ADVERTISING

Cu toate acestea, alți factori de risc sunt aceiași. Atacul de cord și boala Parkinson apar de obicei la vârstnici și mai puțin probabil la persoanele care beau mai multă cafea și sunt mai active fizic, se arată într-un raport publicat de Jurnalul Asociației Americane a Inimii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇