Femeia care adulmecă Parkinsonul a ajutat la crearea testului de 3 minute

Femeia care adulmecă Parkinsonul a ajutat la crearea testului de 3 minute

O metodă rapidă de diagnosticare a maladiei Parkinson a fost dezvoltată pe baza analizării sebumului, substanța grasă, alcătuită din mai multe tipuri de lipide, secretată de glandele sebacee.

Testul se bazează pe identificarea schimbării mirosului sebumului la persoanele bolnave. Cercetătorii cred că „mirosul de Parkinson” este provocat de schimbarea compoziției chimice a sebumului, declanșată de instalarea maladiei.

Savanții de la Universitatea din Manchester au descoperit că în sebum există lipide cu greutate moleculară mare, care sunt considerabil mai active la persoanele care suferă de boala Parkinson. Ei au folosit beţișoare cu vată pentru a preleva sebum de pe pielea unor voluntari și le-au analizat cu ajutorul spectrometriei de masă, metodă care oferă rezultatul în trei minute.

ADVERTISING

Studiul publicat miercuri de jurnalul științific Journal of the American Chemical Society a confirmat că secreția grasă produsă de glandele sebacee de sub piele, care au legătură cu glandele endocrine, poate fi folosită pentru diagnosticare. Producția alterată de sebum este un factor recunoscut al apariției maladiei Parkinson.

Procedura de colectare pe care au creat-o oamenii de știință e simplă și non-invazivă: sebumul este recoltat în clinici de pe spatele pacienților cu ajutorul beţișoarelor cu vată, iar plicurile cu eșantioane sunt trimise la laborator.

Testele vor fi evaluate pentru utilizarea pe scară largă în spitale. Deși este o maladie incurabilă, diagnosticarea timpurie le-ar permite pacienților să urmeze mai repede un tratament adecvat.

ADVERTISING

În prezent, boala este depistată într-o fază avansată, după ce afectează peste 50% din neuroni.

Femeia care adulmecă maladia Parkinson

Studiul a fost realizat pe baza observațiilor furnizate de Joy Milne, o femeie în vârstă de 72 de ani din Marea Britanie, care a descoperit că bolnavii de Parkinson emană un miros specific înainte de apariția simptomelor clinice.

Ea are hiperosmie ereditară, o sensibilitate ridicată a mirosului ce poate fi exploatată pentru depistarea unui miros distinct în sebumul pacienților.

În faza preliminară a studiului, cercetătorii au rugat-o pe Milne să miroasă tricourile purtate de persoane cu Parkinson și ale unor oameni sănătoși. Ea a identificat corect tricourile purtate de bolnavi, dar a spus că unul purtat de o persoană fără Parkinson miroase la fel. Opt luni mai târziu, purtătorul acelui tricou a fost diagnosticat.

Joy Milne și-a dat seama că soțul ei mirosea diferit înainte de a fi diagnosticat cu Parkinson. Ea a observat această schimbare când a împlinit 32 de ani. "Îi tot ziceam că nu face duș cum trebuie și la început s-a supărat destul de tare", a povestit ea pentru Sky News.

ADVERTISING

Mirosul apărea și dispărea, iar cuplul a ignorat problema. Mai târziu, acesta a devenit mai puternic și au apărut și alte indicii: "Era mai obosit, morocănos și am crezut că are o tumoare la creier", a spus ea. La 44 de ani, soțul său a fost diagnosticat cu Parkinson.

Femeia a știut cu mult înainte de diagnosticul soțului că are un miros supradezvoltat - bunica ei avea aceeași aptitudine, iar cele două surori ale sale au, de asemenea, un miros foarte fin. Fostă asistentă medicală, ea și-a creat de-a lungul timpului "o bibliotecă olfactivă".

Și alte boli ar putea fi depistate cu ajutorul mirosului

Milne colaborează acum cu cercetători din toată lumea pentru a vedea dacă poate depista și alte boli, precum cancerul și tuberculoza, cu ajutorul mirosului.

Însă acest simț ascuțit nu îi oferă doar avantaje: "Trebuie să ies la cumpărături foarte, foarte devreme, din cauza parfumurilor oamenilor, nu pot să merg la raionul de chimicale din supermarket", a explicat ea.

Uneori, i se întâmplă să miroasă involuntar persoane cu Parkinson, în timp ce se află într-un magazin sau pe stradă, dar specialiștii i-au spus că nu le poate dezvălui acest lucru. "Ce medic ar primi un bărbat sau o femeie care vine și-i spune 'femeia care miroase Parkinsonul mi-a zis că am boala'? Poate pe viitor, dar acum nu", a precizat ea.

Parkinson este în prezent maladia degenerativă a sistemului nervos cu cea mai mare rată de răspândire pe glob. Printre simptome se numără tremurul, în special al brațelor, problemele de mers și echilibru, încetinirea și rigiditatea mâinilor și picioarelor.

Peste zece milioane de oameni din întreaga lume suferă de Parkinson. Printre acestea se numără muzicianul Ozzy Osbourne, actorul Michael J. Fox, diagnosticat la vârsta de 29 de ani, și actorul scoțian Billy Connolly.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇