Inteligența artificială poate depista Parkinsonul cu mult înaintea doctorilor

Inteligența artificială poate depista Parkinsonul cu mult înaintea doctorilor

Boala Parkinson este dificil de diagnosticat și e descoperită târziu, după observarea simptomelor motorii, cum ar fi tremor, rigiditate și lentoare, care apar de cele mai multe ori la câțiva ani după debutul bolii.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un model de inteligență artificială care poate detecta boala Parkinson prin citirea tiparelor de respirație din timpul somnului unei persoane.

Instrumentul dezvoltat de cercetătorii Yuzhe Yang și Yuan Yuan de la MIT descoperă boala - după cum a arătat un studiu realizat pe peste 7.000 de subiecți din SUA - dar este capabil să și stabilească severitatea maladiei și să prognozeze evoluția, scrie Nature.

ADVERTISING

De-a lungul anilor, cercetătorii au investigat potențialul de detectare a bolii Parkinson folosind lichidul cefalorahidian și neuroimagistică, dar astfel de metode sunt invazive, costisitoare și necesită acces la centre medicale specializate, făcându-le inadecvate pentru testarea frecventă.

”O relație între Parkinson și respirație a fost observată încă din 1817 de către dr. James Parkinson. Acest lucru ne-a motivat să luăm în considerare potențialul de a detecta boala din respirația cuiva, fără să ne uităm la mișcări”, a explicat unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O astfel de metodă nici nu presupune deplasarea pacientului la spital, acesta putând fi monitorizat și testat acasă, în timp ce doarme. Dispozitivul care poate face acest lucru are aspectul unui router Wi-Fi.

Parkinsonul este o boala neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume, a doua cea mai frecventă tulburare neurologică, după Alzheimer. Numai în SUA afectează peste 1 milion de oameni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇