Două virusuri comune se aliază și pot declanșa Alzheimer

Două virusuri comune se aliază și pot declanșa Alzheimer

Un experiment de laborator a adus mai multe dovezi în sprijinul ipotezei că două virusuri comune, responsabile de varicelă și, respectiv, herpes, se pot asocia pentru a provoca boala Alzheimer.

O posibilă legătură între virusul herpes simplex (HSV-1) și Alzheimer a primit deja atenție de-a lungul anilor.

Similar cu virusul herpesului, virusul varicelei-zoster poate rămâne latent în celulele nervoase timp de ani de zile, apărând mai târziu în viață pentru a face ravagii sub formă de zona zoster.

Este posibil ca inflamația rezultată să crească riscul de demență, dar zona zoster rareori erupe mai mult de o dată sau de două ori în viață. Cu greu, se credea, poate provoca Alzheimer, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Însă cercetătorii de la Universitatea Tufts, din SUA, și de la Universitatea din Oxford, Anglia, susțin că tocmai asta se întâmplă când cele două virusuri se întâlnesc, după cum se arată într-un raport publicat de Journal of Alzheimer’s Disease.

În plus, studiile asupra populației din Taiwan, Marea Britanie, Coreea de Sud și SUA sugerează că vaccinarea împotriva reapariției virusului varicelo-zosteric sub forma zoster scade riscul de demență, de exemplu.

Pentru a-și face o idee mai bună despre ceea ce s-ar putea întâmpla, cercetătorii au construit un mediu asemănător creierului în bureți realizați din proteine de mătase și colagen. Acest mediu a fost populat cu celule stem care au crescut în neuroni funcționali și țesuturi suport numite celule gliale, care au ajutat la menținerea neuronilor în viață și în stare bună.

ADVERTISING

Atunci când țesutul creierului model a fost infectat doar cu varicelă-zoster, nu au existat semne de creștere a proteinelor semnături tau și beta amiloid specifice Alzheimer.

Dar dacă neuronii conțineau deja un virus herpes simplex latent, expunerea la virusul varicela-zoster a dus la o reactivare a virusului herpes.

Acest atac dublu a fost urmat de o creștere dramatică a proteinelor tau și beta-amiloide asociate cu boala Alzheimer, precum și de o încetinire a semnalelor neuronilor.

”Este o lovitură dublă dată de două virusuri comune și de obicei inofensive, dar studiile de laborator sugerează că, dacă o nouă expunere la virusul varicelo-zosteric trezește virusul herpes simplex latent, cele două împreună ar putea cauza probleme”, spune Dana Cairns, inginer biomedical la Universitatea Tufts și autor principal al studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇