Statisticile arată că Alzheimer are o incidenţă mai ridicată în rândul femeilor vârstnice, iar numărul pacienţilor de sex feminin cu această afecţiune este de două ori mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. Acum, oamenii de știință au descoperit și de ce.
O echipă internaţională de cercetători a descoperit că un hormon este de vină, respectiv hormonul de stimulare foliculară (HSF). Acesta ar putea deveni în viitorul apropiat o potențială țintă de tratament pentru această afecțiune, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature, citat de IFL Science.
Un studiu recent a scos la iveală faptul că nivelul acestui hormon, care joacă un rol important în dezvoltarea şi funcţionarea aparatului reproducător și care reglează ciclul menstrual, creşte drastic, de peste zece ori, după menopauză.
În cazul bărbaților, unde răspunde de producerea spermatozoizilor, nivelul acestui hormon crește de aproximativ trei ori la bătrânețe.
Numai că acest hormon are influență directă asupra creierului, ducând la modificarea anormală a proteinelor beta-amiloid şi tau, ceea ce poate provoca, în final, instalarea Alzheimerului.
Potrivit cercetătorilor, studiile preclinice asupra utilizării anticorpilor HSF pentru a trata boala Alzheimer sunt în curs de desfăşurare.
Studii anterioare au arătat și că un nivel mic de testosteron, în cazul bărbaților, poate duce la instalarea demenței.