Un studiu confirmă legătura dintre Alzheimer și tulburările intestinale

Un studiu confirmă legătura dintre Alzheimer și tulburările intestinale
tulburari intestinale alzheimer

Oamenii care suferă de tulburări intestinale prezintă, de asemenea, un risc mai crescut de a fi diagnosticați cu boala Alzheimer.

Studiul în premieră mondială, realizat la Universitatea Edith Cowan (ECU) din Australia, ar putea duce la noi tratamente și metode de detectare timpurie a maladiei, cred oamenii de știință implicați.

În acest moment, Alzheimerul este cea mai răspândită formă de demență. Nu are niciun tratament, iar previziunile sunt sumbre: peste 82 de milioane de oameni ar urma să fie afectați de Alzheimer până în 2030.

ADVERTISING

Mai multe studii observaționale anterioare au sugerat o legătură între Alzheimer și tulburările de tract gastrointestinal, însă ce anume stă la baza acestor relații a fost neclar până acum.

Cercetătorii au ajuns acum la concluzia că există o legătura genetică dintre Alzheimer și multiple afecțiuni gastrointestinale. Coordonatorul studiului, dr. Emmanuel Adewuyi, a declarat că aceasta este prima analiză în detaliu a relației genetice dintre Alzheimer și multiple afecțiuni gastrointestinale.

Echipa a descoperit că oamenii care suferă de Alzheimer și cei care au afecțiuni intestinale au gene comune, scrie Science Daily.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Studiul oferă indicii noi despre genetica din spatele prevalenței comune a afecțiunilor intestinale și Alzheimer. Avem o înțelegere mai bună asupra cauzelor acestor afecțiuni și putem identifica noi ținte pentru a investiga și posibil detecta boala mult mai devreme, astfel încât să dezvoltăm tratamente pentru ambele tipuri de maladii”, a explicat coordonatorul studiului.

Deși cercetarea nu a concluzionat că afecțiunile intestinale cauzează Alzheimer sau invers, rezultatele sunt deosebit de valoroase.

ADVERTISING

„Aceste descoperiri oferă noi dovezi care susțin conceptul axei intestin-creier, o legătură bidirecțională între centrele cognitive și emoționale ale creierului și funcțiile intestinelor”, a explicat și profesorul Simon Laws, de la ECU.

În cadrul aceluiași studiu, oamenii de știință au mai descoperit și că nivelurile anormale ale colesterolului pot anunța deopotrivă tulburările intestinale, dar și Alzheimerul, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Communications Biology.

Deși nu există momentan modalități de vindecare, studiul sugerează că medicamentele pentru reducerea colesterolului ar putea fi benefice în tratarea maladiei și afecțiunilor intestinale. Cercetările au mai indicat și că dieta poate juca un rol important în tratare și prevenție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇