Nu există deocamdată un tratament pentru Alzheimer. Cât despre vaccinurile pentru această boală, cercetarea în domeniu progresează lent. Totuși, un studiu recent arată că avem la îndemână ceva de zeci de ani, chiar sub nasul nostru, fără a fi conștienți de cât de mult ajută în lupta cu boala.
O cercetare recentă a arătat că o singură doză de vaccin antigripal este asociată cu o scădere de 40% a riscului de a face Alzheimer în următorii 4 ani, scrie IFL Science.
De fapt, mai multe studii mici ajunseseră la această concluzie, dar abia acum aceasta a fost testată într-o cercetare de anvergură, realizată pe aproape un milion de subiecți cu vârste de peste 65 de ani și publicată de Journal of Alzheimer's Disease.
Subiecții, vaccinați sau nu pentru gripa de sezon, au fost monitorizați timp de 16 ani, iar concluzia a fost clară: un vaccin reduce cu 40% riscul apariției bolii Alzheimer în următorii patru ani.
”Am descoperit că vaccinarea antigripală la adulții în vârstă reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer timp de câțiva ani. Puterea acestui efect protector a crescut odată cu numărul de ani în care o persoană a primit un vaccin anual antigripal – cu alte cuvinte, rata de dezvoltare a bolii Alzheimer a fost cea mai scăzută în rândul celor care au primit în mod constant vaccinul antigripal în fiecare an”, a declarat Avram S. Bukhbinder, din partea Școlii de Medicină McGovern de la UTHealth Houston, implicat în cercetare.
Boala Alzheimer afectează mai mult de 6 milioane de americani, numărul celor diagnosticați crescând din cauza îmbătrânirii populației. Studiile anterioare au arătat un risc scăzut de demență asociat cu expunerea anterioară la diferite vaccinuri la vârsta adultă, printre care cele pentru tetanos, poliomielită și herpes, în plus față de vaccinul antigripal.