A fost creat un test simplu care dezvăluie riscul de cădere la pacienții cu Parkinson

A fost creat un test simplu care dezvăluie riscul de cădere la pacienții cu Parkinson
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă de cercetători de la Universitatea Texas A&M, din SUA, a dezvoltat un test pentru pacienții cu Parkinson, care ajută la determinarea riscului de cădere a pacientului, oferind în același timp informații precum progresia simptomelor și chiar sugestii de tratament.

Concret, în timpul testului, se montează niște branțuri inteligente în încălțămintea pacienților, se adună date, iar acestea ajung într-o aplicație simplă pentru telefon, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul IEEE Sensors Letters.

”Am dezvoltat un branț ușor, ușor de instalat și autoalimentat, pe care îl puteți plasa în orice tip de pantof, precum și un test de corelare care poate determina cu exactitate riscul de cădere”, a spus dr. Ya Wang, unul dintre cercetătorii care au lucrat la noul test.

”Pentru persoanele care trăiesc în zone rurale sau subdezvoltate sau pentru persoanele care s-ar putea să nu se simtă confortabil să facă un test de mers, tehnologia noastră prezintă o soluție pentru a le monitoriza progresia bolii”, spune ea.

Boala Parkinson poate avea o gamă largă de simptome, cum ar fi tremor, rigiditate musculară sau echilibru și coordonare degradate. Simptomele pot fi diferite de la pacient la pacient, ceea ce face dificilă diagnosticarea și tratarea, fiind nevoie de multe vizite la medic.

”Există simptome observabile cu ochiul liber, cum ar fi pașii mai mici sau dezechilibrul. Cu toate acestea, multe simptome nu pot fi văzute folosind testele și tehnologia actuală. Această incapacitate de a caracteriza cu exactitate simptomele are un impact fizic, dar poate provoca și suferință psihologică care decurge din durere și imobilitate”, a mai spus omul de știință.

Boala Parkinson poate fi diagnosticată de către profesioniști folosind o combinație dintre testul de mers și bătutul din picioare, unde mișcările pacientului sunt observate îndeaproape.

Dar această metodă prezintă riscuri pentru pacienții care au probleme cu mobilitatea, atât în timpul deplasării la cabinetul medicului, cât și în timpul testului în sine. În plus, acest lucru nu ia în considerare simptomele subtile care nu pot fi observate cu ochiul liber sau care pot să nu apară în timpul testelor de mers.

”Experimentele cu pacienți arată că, atunci când le ceri să meargă, de obicei sunt foarte emoționați, ceea ce provoacă diferențe față de mersul lor normal. Acest lucru poate fi o sursă de confuzie atunci când se diagnostichează comportamentele de mers și necesită o perioadă lungă de date”, explică omul de știință.

Pentru a depăși această problemă, cercetătorii au dezvoltat un test ce implică bătutul din picioare care utilizează tehnologii inteligente capabile să colecteze cantități semnificative de date, descoperind informații care pot ajuta la diagnosticarea pacienților, la caracterizarea simptomelor acestora și, de-a lungul timpului, evidențiind progresia bolii.

Un test sigur, necostisitor, ce nu presupune deplasarea la medic

Testul începe prin introducerea unui branț care poate fi purtat în orice pantof. Pe măsură ce pacientul finalizează o serie de modele de bătut din picioare, branțul inteligent colectează și transferă date în timp real către o aplicație de telefon accesibilă. Cu cât un pacient efectuează mai multe teste, cu atât datele devin mai elaborate și mai precise.

”Folosind doar testul bătutului din picior, aplicația poate spune dacă un simptom este gestionat corespunzător și dacă tratarea bolii, prin kinetoterapie sau medicație, este eficientă”, a spus Wang.

”Dacă gestionarea nu este adecvată sau eficientă, aplicația poate sugera o vizită la medic, poate recomanda o creștere sau scădere a dozei și/sau frecvenței medicamentelor sau poate spune dacă noile medicamente și tratamentele anterioare au funcționat sau nu”, explică Wang.

Deoarece testul poate fi finalizat acasă cu mai puține resurse, iar informațiile adunate sunt ușor disponibile pentru pacient, acesta oferă o cale prin care persoanele cu Parkinson pot primi îngrijiri medicale esențiale la costuri mici printr-un proces mai sigur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇