S-a descoperit o legătură între singurătate și Parkinson

S-a descoperit o legătură între singurătate și Parkinson

O nouă cercetare realizată în Marea Britanie, cu ajutorul oamenilor de știință americani, arată că singurătatea poate crește riscul de Parkinson.

Concret, riscul instalării acestei boli la persoanele care suferă de singurătate crește cu 37%, au calculat cercetătorii, care au monitorizat aproape jumătate de milion de britanici timp de 15 ani.

„Asocierea dintre singurătate și boala Parkinson nu s-a datorat factorilor de risc genetici, clinici sau comportamentali împărtășiți”, a declarat Angelina Sutin, profesor în cadrul departamentul de științe comportamentale și medicină socială la Colegiul de Medicină din Florida State University din Tallahassee (SUA), conform Medical Xpress.

ADVERTISING

Deși acest studiu nu poate dovedi că singurătatea cauzează boala Parkinson, pare să existe o legătură între cele două, a mai spus omul de știință.

„Arătăm că există o asociere între singurătate și dezvoltarea bolii Parkinson, nu că singurătatea cauzează boala Parkinson”, a subliniat ea.

„Acest studiu se adaugă la corpul de dovezi în ceea ce privește starea proastă a sănătății asociată cu singurătatea, în special bolile neuro-degenerative.

Singurătatea a fost asociată cu boala Alzheimer și cu alte tipuri de demență. Cercetarea prezentă indică faptul că singurătatea este un factor de risc și pentru boala Parkinson”, a mai spus cercetătorul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar în ce fel crește riscul de boală pe fondul singurătății? „Este posibil ca singurătatea să facă creierul mai susceptibil la neuro-degenerare, care pentru unii oameni ar putea duce la boala Alzheimer, iar la alții la boala Parkinson”, a explicat ea.

În schimb, a fi conectat social poate reduce riscul bolii Parkinson. „Nu am testat această asociere în studiul actual, dar da, se crede că conexiunea socială este protectoare. Mai multe cercetări trebuie să abordeze această întrebare”, susţine Sutin.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇