Grăsimea de pe abdomen, legată de boala Alzheimer. Totuși, nu orice fel de grăsime!

Grăsimea de pe abdomen, legată de boala Alzheimer. Totuși, nu orice fel de grăsime!

O cantitate mai mare de grăsime viscerală abdominală la mijlocul vieții este legată de dezvoltarea bolii Alzheimer, arată o cercetare recentă.

Grăsimea viscerală este grăsimea care înconjoară organele interne din zona abdominală.

Cercetătorii au descoperit că acest tip de grăsime abdominală ascunsă este legată de modificări la nivelul creierului cu până la 15 ani înainte de apariția primelor simptome de pierdere a memoriei în cazul bolii Alzheimer, scrie CNN.

Studii anterioare au arătat o legătură între IMC și atrofia creierului sau chiar un risc mai mare de demență, dar niciun studiu anterior nu a legat un anumit tip de grăsime de proteina legată de boala Alzheimer la persoanele normale din punct de vedere cognitiv, a explicat autorul studiului, dr. Mahsa Dolatshahi, de la Institutul de Radiologie Mallinckrodt (MIR) de la facultatea de medicină a universității Washington, din St. Louis.

ADVERTISING

Pentru acest studiu cercetătorii au analizat date de la 54 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, cu un IMC mediu de 32, fiind analizați și 32 de subiecți cu Alzheimer.

Participanților li s-au măsurat nivelurile de glucoză și insulină, fiind supuși și unor teste de toleranță la glucoză.

Volumul grăsimii subcutanate (grăsimea de sub piele) și al grăsimii viscerale au fost măsurate cu ajutorul unui RMN abdominal.

RMN-ul cerebral a măsurat grosimea corticală a regiunilor cerebrale care sunt afectate în cazul bolii Alzheimer.

ADVERTISING

Cercetătorii au descoperit că un raport mai mare între grăsimea viscerală și cea subcutanată a fost asociat cu un risc mai mare de demență, cu o încărcătură mai mare de inflamație în creier, relația fiind mai gravă la bărbați decât la femei.

„Secrețiile inflamatorii ale grăsimii viscerale – spre deosebire de efectele potențial protectoare ale grăsimii subcutanate – pot duce la inflamație în creier, unul dintre principalele mecanisme care contribuie la boala Alzheimer”, a declarat autorul studiului.

ADVERTISING

Astfel de modificări cerebrale apar încă de la vârsta de 50 de ani, în medie – cu până la 15 ani înainte de apariția primelor simptome de pierdere a memoriei ale bolii Alzheimer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇