Speranță pentru bolnavii de Alzheimer: un tratament a redus nivelurile de amiloide

Speranță pentru bolnavii de Alzheimer: un tratament a redus nivelurile de amiloide
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un factor probabil în declanșarea bolii Alzheimer este acumularea de molecule numite peptide amiloide. Acestea provoacă moartea celulelor și sunt adesea găsite în creierul pacienților cu Alzheimer. Acum, oamenii de știință suedezi au arătat că aceste acumulări pot fi reduse atunci când sunt expuse la oxid de grafen.

E drept, experimentele au fost realizate pe celule de drojdie cu aglomerări de amiloide, dar oamenii de știință de la Universitatea Chalmers de Tehnologie din Suedia sunt optimiști.

”Studiul nostru explică și mecanismul din spatele efectului. Oxidul de grafen afectează metabolismul celulelor într-un mod ce crește rezistența acestora la proteine și stresul oxidativ. Așa ceva nu a mai fost observat până acum”, a declarat Xin Chen, autor coordonator al studiului, conform EurekAlert.

ADVERTISING

„Celulele de drojdie din modelul nostru seamănă cu neuronii afectați de acumularea de beta-amiloide42, o formă de peptide amiloide cea mai predispusă agregării. Aceste celule îmbătrânesc mai repede decât în mod normal, prezintă stres și disfuncție mitocondrială, și o producție crescută de radicali reactivi de oxigen nocivi”, a mai spus omul de știință.

Nanofulgii din oxid de grafen, așa cum s-au folosit în experiment, sunt nanomateriale bidimensionale din carbon cu proprietăți unice, inclusiv biocompatibilitate crescută și conductivitate uimitoare. Aceștia sunt folosiți în diverse proiecte de cercetare, inclusiv dezvoltarea de tratamente pentru cancer și biosenzori.

ADVERTISING

De asemenea, sunt solubili în apă și interacționează bine cu biomolecule precum proteine. Atunci când pătrunde în celule vii, oxidul de grafen este capabil să influențeze procesele de acumulare ale proteinelor.

„Drept rezultat, acesta poate îngreuna formarea de agregate de proteine și promova dezintegrarea agregatelor existente”, a explicat și Santosh Pandit, autor al studiului și cercetător în sisteme biologice.

Pentru Alzheimer nu există la momentul actual niciun leac. Se estimează că peste 40 de milioane de oameni din toată lumea trăiesc cu Alzheimer sau o formă de demență.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇