Celulele stem, posibil tratament pentru Alzheimer? Ce-au descoperit oamenii de știință

Celulele stem, posibil tratament pentru Alzheimer? Ce-au descoperit oamenii de știință

Cu 55 de milioane de persoane suferind de Alzheimer sau alte tipuri de demență la nivel mondial, e de înțeles de ce cursa oamenilor de știință pentru a găsi un tratament pentru această afecțiune e așa de strânsă, mai cu seamă că numărul bolnavilor va crește în următorii ani. Un astfel de studiu a explorat recent dacă celulele stem ar fi de ajutor în această afecțiune.

Utilizate deja pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer și a tulburărilor legate de sânge, ar putea reprezenta și în acest caz o soluție, spun oamenii de știință de la Universitatea California, din San Diego, SUA, conform Medical News Today.

ADVERTISING

Deocamdată, cercetările au fost realizate doar pe rozătoare, dar rezultatele sunt promițătoare când vine vorba despre ameliorarea simptomelor Alzheimer la șoarecii cu această boală.

Prin transplantul sistemic de celule stem și progenitoare hematopoietice sănătoase la șoarecii cu Alzheimer, cercetătorii au observat îmbunătățiri.

Rezultatele studiului au indicat că pierderea memoriei și declinul cognitiv au fost efectiv stopate la șoarecii care au primit transplanturi de celule stem.

Acești șoareci au prezentat o mai bună recunoaștere a obiectelor, percepție a riscurilor și activitate locomotorie în comparație cu șoarecii cu Alzheimer netratați.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La examinarea creierului șoarecilor, cercetătorii au observat o reducere semnificativă a plăcilor β-amiloide în hipocampul și cortexul celor tratați cu celule stem sănătoase. De asemenea, transplantul a dus la scăderea neuroinflamației, menținând în același timp integritatea barierei hemato-encefalice.

„Suntem încântați să vedem rezultate preclinice atât de promițătoare ale terapiei cu celule stem hematopoietice și așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm o nouă abordare terapeutică pentru această boală devastatoare”, a declarat dr. Stephanie Cherqui, profesor la facultatea de medicină a UC San Diego.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇