Exercițiile care încetinesc apariția simptomelor Alzheimerului

Exercițiile care încetinesc apariția simptomelor Alzheimerului

Exercițiile fizice pentru mușchi ar putea ajuta la întârzierea apariției simptomelor bolii Alzheimer, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Federală din São Paulo din Brazilia au găsit dovezi solide că antrenamentul de rezistență ar putea avea consecințe pozitive semnificative asupra creierului pacienților cu demență, informează Science Alert.

Acest lucru confirmă faptul că activitatea fizică poate inversa alterările neuropatologice care cauzează simptomele clinice ale bolii”, a explicat neurologul Henrique Correia Campos, de la universitatea menționată.

ADVERTISING

În cadrul studiului realizat în Brazilia, șoareci cu o mutație genetică ce determină acumularea de plăci beta-amiloide în creier, întocmai cum se întâmplă în cazul persoanelor cu Alzheimer, au fost supuși unui program de exerciții de rezistență de patru săptămâni, cu scări și greutăți.

Apoi, creierul lor a fost comparat cu cel al unor rozătoare care nu aveau această mutație. Nu numai că acumularea de plăci a fost redusă după exercițiile fizice, dar nivelurile hormonului corticosteron din plasma șoarecilor care s-au antrenat cu greutăți au fost similare cu nivelurile plasmatice ale șoarecilor din grupul de control.

ADVERTISING

Corticosteronul echivalează cu cortizolul la oameni, acesta fiind produs atunci când organismul este supus stresului și studii anterioare l-au asociat cu Alzheimerul.

În plus, s-a arătat că antrenamentul de rezistență a redus și starea de anxietate, care apare de asemeni în cazul Alzheimerului și altor forme de demență.

Antrenamentul de rezistență are puține dezavantaje, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Acesta crește masa și forța musculară, stimulează densitatea osoasă, ajută la menținerea echilibrului și face ca sarcinile zilnice să fie mai ușor de îndeplinit.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇