Metoda prin care Alzheimerul poate fi prevenit

Metoda prin care Alzheimerul poate fi prevenit

Boala Alzheimer, cea mai răspândită formă de demență, afectează memoria și, în formele avansate, poate interfera cu capacitatea oamenilor de a îndeplini sarcinile zilnice de bază. Aproximativ una din nouă persoane de peste 65 de ani suferă de această boală progresivă.

Există ceva ce putem face pentru a ne asigura că nu vom fi noi în această situație? Da, spun oamenii de știință.

În afara activităților care mențin mintea ageră, cum ar fi anii de educație, precum și implicarea socială, un nou studiu a demonstrat că somnul adânc poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei la adulții în vârstă care se confruntă cu un risc ridicat de Alzheimer.

ADVERTISING

Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, spun că somnul profund, cunoscut și sub numele de somn non-REM, poate acționa ca un „factor de rezervă cognitivă” în cazul acestor pacienți, scrie The Independent.

Proteina cunoscută sub numele de beta-amiloid a fost legată de pierderea memoriei cauzată de demență, iar știința a arătat că somnul perturbat este asociat cu o acumulare mai rapidă a acestei molecule în creier.

ADVERTISING

Cercetătorii au mai descoperit și că prea puțin somn profund, de acest tip, este un factor predictiv al unei forme mai grave de demență în viitor.

„Somnul este un lucru pe care îl putem schimba. Este un factor modificabil”, a declarat Matthew Walker, unul dintre autorii studiului în care pacienții au fost supuși inclusiv unor tomografii.

„Oamenii ar trebui să fie conștienți că, în ciuda faptului că au un anumit nivel de patologie, există anumiți factori de stil de viață care vor ajuta la moderarea și diminuarea efectelor. Unul dintre acești factori este somnul și, în special, somnul profund”, a declarat Zsófia Zavecz, un alt autor al cercetării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇