Un nou medicament pentru Alzheimer, în teste. Încetinește declinul cognitiv cu 35%!

Un nou medicament pentru Alzheimer, în teste. Încetinește declinul cognitiv cu 35%!

Un medicament experimental pentru Alzheimer s-a dovedit că încetinește declinul cognitiv cu 35%.

Medicamentul numit donanemab a fost testat pe mai mult de 1.700 de subiecți, timp de 18 luni, iar rezultatele sunt promițătoare, arată CNN.

În rândul participanților la studiu, aproape jumătate (47%) dintre cei care au primit donanemab nu au înregistrat nicio înrăutățire măsurabilă a simptomelor după un an, comparativ cu 29% dintre participanții care au primit placebo.

Totodată, participanții cărora li s-a administrat medicamentul au avut un risc cu 39% mai mic de a trece la următoarea etapă a bolii Alzheimer, comparativ cu cei care au primit placebo.

ADVERTISING

„Suntem extrem de mulțumiți că donanemab a dat rezultate clinice pozitive cu o semnificație statistică convingătoare pentru persoanele cu boala Alzheimer în acest studiu. Acesta este primul studiu de fază 3 al oricărui medicament experimental pentru boala Alzheimer, care a oferit o încetinire cu 35% a declinului clinic și funcțional”, a declarat Daniel Skovronsky, director științific și medical al companiei farmaceutice Eli Lilly și președinte al Laboratoarelor de Cercetare ale acesteia.

Donanemab este eficient mai cu seamă în cazurile incipiente. În cazurile de boală intermediare și avansate, participanții au arătat o încetinire a progresului simptomelor de 29%, respectiv de 22%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Medicamentul se administrează sub formă de infuzie o dată pe lună și este atât de eficient în înlăturarea depunerilor de la nivelul creierului încât majoritatea pacienților cuprinși în studiu - 52% - nu au mai avut nevoie de tratament după o lună. În decurs de un an și jumătate, 72% dintre pacienții-subiecți renunțaseră la tratament.

Totuși, donanemab are efecte secundare ce nu pot fi trecute cu vederea. În timpul studiului au fost înregistrate trei decese în rândul celor tratați, iar acestea pot fi puse pe seama efectelor medicamentului, care poate duce la microhemoragii.

ADVERTISING

„Pe baza acestor rezultate, Lilly va proceda la depunerea cererilor de reglementare la nivel mondial cât mai repede posibil și anticipează că va depune o cerere la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA în acest trimestru”, adică până la finele lunii iunie, a transmis compania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇