Oamenii de știință au pus la punct cel mai precis test de până acum pentru depistarea Alzheimerului

Oamenii de știință au pus la punct cel mai precis test de până acum pentru depistarea Alzheimerului

O echipă internațională de oameni de știință a pus la punct un test de sânge care ar putea face ca diagnosticarea bolii Alzheimer să fie mai precisă ca niciodată.

Testul se numește p-tau217 și funcționează prin depistarea unei proteine specifice bolii Alzheimer, el dovedindu-se foarte promițător în primele teste clinice, scrie Neuroscience.

În ultimii ani, se depun multe eforturi pentru dezvoltarea unor biomarkeri de sânge care ar putea ajuta la identificarea maladiei Alzheimer.

Proteina Tau și în special varianta sa p-tau s-au aflat în centrul multor studii de acest tip, întrucât e vorba despre una dintre principalele proteine implicate în patologia bolii.

ADVERTISING

Noii biomarkeri p-tau din sânge s-au dovedit a fi foarte promițători, din punct de vedere clinic, ca instrumente pentru depistarea pacienților cu probleme de memorie sau alte simptome cognitive timpurii care să sugereze un debut al bolii Alzheimer.

Totuși, deși promițătoare, există îngrijorarea că acești biomarkeri pot avea ca rezultat un procent destul de ridicat de diagnostice fals-pozitive sau fals-negative.

Având în vedere nu numai preocupările etice și psihologice induse de posibilele diagnostice greșite, dar și costurile ridicate și potențialele riscuri medicale ale inițierii tratamentelor la persoanele care nu au boala, oamenii de știință de la Universitatea din Göteborg împreună cu cercetători de la alte universități au dezvoltat o strategie nouă de a depista boala.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noul test de sânge a furnizat rezultate promițătoare în primele teste clinice, ca potențial biomarker pentru maladia Alzheimer. Din primele cercetări rezultă că acuratețea sa este mai mare decât a altor teste de depistare a bolii, realizate în ultimii ani.

Practic, după primul test bazat pe p-tau217 din plasmă se fac teste de confirmare pe baza lichidului cerebro-spinal doar la persoanele care au avut rezultate incerte în etapa 1, ceea ce crește foarte mult acuratețea rezultatelor, spun cei implicați în studiu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇