Persoanele de vârstă mijlocie care au coșmaruri măcar o dată pe săptămână sunt de patru ori mai predispuse la declinul cognitiv accentuat și la demență, pe măsură ce trec anii, arată un studiu recent.
Cei mai mulți dintre noi avem din când în când câte un vis urât, dar circa 5% dintre oameni se confruntă cu așa ceva – vise îndeajuns de rele încât să-i trezească din somn – măcar o dată pe săptămână. Acestea pot apărea din cauza stresului, privării de somn sau anxietății, dar și Parkinsonul poate fi o cauză, au demonstrat studii anterioare. În cazul celor din urmă, s-a demonstrat deja că acesta poate fi un semn de declin cognitiv și instalare a demenței pe viitor.
Acum, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit că și în cazul oamenilor sănătoși coșmarurile pot anunța demența, arată The Guardian. Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat pe 600 de oameni de vârstă mijlocie (35 – 64 de ani) și 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani și peste.
O posibilă explicație, se arată într-un raport publicat de jurnalul eClinicalMedicine, este aceea că are loc un declin cognitiv în lobul frontal drept al creierului, ceea ce face ca oamenii să nu-și mai poată controla emoțiile în timp ce visează, așa ajungându-se la coșmaruri.