Un studiu amplu, realizat pe aproape 160.000 de persoane, a arătat că între testosteron și demență, inclusiv Alzheimer, ar putea fi o legătură. Se pare că hormonul sexual masculin ar avea un rol protector la nivelul creierului.
Cu alte cuvinte, un nivel scăzut de testosteron, întâlnit de obicei la bărbații în vârstă, se află în strânsă legătură cu demența, au concluzionat oamenii de știință de la Universitatea Western Australia din Perth.
Așa s-ar explica și de ce numărul femeilor care suferă de demență, inclusiv Alzheimer, este mai mare decât al bărbaților, în organismul lor acest hormon fiind la cote și mai scăzute, relatează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Alzheimer and Dementia.
Testosteronul la cote mici poate cauza multe probleme bărbaților, inclusiv libidoul scăzut, disfuncția erectilă, pierderea masei musculare, reducerea masei osoase, starea de spirit proastă și lipsa de energie.
O estimare arată că circa 2% dintre bărbați au testosteronul scăzut. De obicei, se întâmplă asta după 45 de ani, însă, în mod îngrijorător, acest fenomen e tot mai des întâlnit în rândul bărbaților tineri.
Un studiu din 2007 a constatat o scădere „substanțială” a nivelului de testosteron la bărbați în SUA începând cu anii 1980, cu niveluri echivalente cu o scădere de 1% în fiecare an.
Motivele din spatele acestei scăderi nu sunt clare, dar se crede că este un simptom al stilului de viață industrializat, de la locuri de muncă sedentare la diete proaste. Apoi, nivelul acestui hormon poate fi influențat de consumul de alcool, vârstă, anumite medicamente și boala.