Jobul pe care îl ai poate prezice riscul de demență

Jobul pe care îl ai poate prezice riscul de demență

Oamenii care au joburi stimulante din punct de vedere mintal prezintă un risc mai scăzut de demență pe parcursul vieții față de cei care nu au parte de stimulare cognitivă la locul de muncă, arată un nou studiu.

În cadrul cercetării au fost monitorizați circa 100.000 de subiecți din Europa și SUA, timp de 17 ani, arată The Guardian.

Autorul studiului a declarat că rezultatele susțin ipoteza că stimularea mintală în timpul maturității ar putea amâna apariției demenței. Studiul a pus sub lupă numeroase profesii, de la funcționari publici până la angajați la stat și lucrători forestieri.

ADVERTISING

Deși se presupunea și până acum că stimularea cognitivă previne sau amână apariția demenței, studiile anterioare s-au bazat pe un număr mic de participanți, prin urmare nici rezultatele nu au fost concludente.

Cercetătorii au precizat că profesiile care sunt stimulante din punct de vedere cognitiv includ sarcini solicitante și libertate decizională, în timp ce ocupațiile considerate a nu fi stimulante sunt cele cu așteptări reduse și fără libertate de decizie.

Din punct de vedere al timpului, nici nu se compară orele zilnice petrecute la job cu hobby-urile, oricât de stimulante pentru creier ar fi cele din urmă, sunt de părere oamenii de știință.

ADVERTISING

Citește și Există speranță: Primul vaccin împotriva Alzheimerului a trecut de ultima fază a studiilor clinice umane

Studiul a arătat că incidența cazurilor de demență a fost de 4,8 la 10.000 de persoane în grupul cu stimulare crescută și de 7,3% în grupul cu stimulare scăzută. Cercetătorii au luat în considerare și factorii care ar fi putut influența rezultatele, precum vârsta, genul, stilul de viață și nivelul de educație.

Nu au existat diferențe între genuri, însă a existat o indicație că legătura ar fi mai puternică pentru maladia Alzheimer decât cu orice alt tip de demență.

ADVERTISING

Vezi și Atâtea gânduri avem într-o zi! Și te mai întrebi de ce te doare capul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇