Există speranță: Primul vaccin împotriva Alzheimerului a trecut de ultima fază a studiilor clinice umane

Există speranță: Primul vaccin împotriva Alzheimerului a trecut de ultima fază a studiilor clinice umane
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un vaccin experimental contra maladiei Alzheimer, primul de acest fel, a trecut de ultima fază a studiilor clinice umane, au anunțat oamenii de știință.

În faza a doua a unui studiu clinic, vaccinul numit AADvac1, dezvoltat de compania de biotehnologie Axon Neuroscience, a fost tolerat de pacienți și a produs un răspuns imunitar bun, anunță Science Alert.

În cadrul testelor realizate pe 193 de pacienți diagnosticați cu o formă moderată de Alzheimer, 117 subiecți au primit medicamentul AADvac1, în timp ce restul participanților au fost folosiți ca grup de control, primind un placebo.

ADVERTISING

Studiul a fost desfășurat timp de 24 de luni, iar pacienților le-au fost administrate 11 doze din vaccinul bazat pe peptide, aceștia prezentând niveluri ridicate de anticorpi imunoglobina G (IgG).

Rezultatul: cercetătorii cred că vaccinul AADvac1 ar putea fi eficient împotriva acumulărilor periculoase de proteine tau în creier, acestea fiind considerate unul dintre principalele semne ale bolii.

Citește și FDA a aprobat un medicament pentru Alzheimer. Primul din ultimele două decenii

Cercetarea a arătat că AADvac1 a fost asociat cu o acumulare mai lentă de proteine, ceea ce se traduce printr-o neurodegenerare mai lentă în comparație cu pacienții care au primit placebo.

ADVERTISING

„Din câte știu eu, aceasta este prima oară când o imunoterapie țintită asupra proteinelor tau a arătat dovezi clare ale impactului asupra procesului neurodegenerativ și un semn clar al efectului clinic în pacienții cu profilul bolii Alzheimer confirmat”, a explicat Petr Novak, autor al studiului și om de știință la Axon Neuroscience.

Vezi și Depresia, tratată cu probiotice? Studiu deschizător de drumuri

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇