FDA a aprobat un medicament pentru Alzheimer. Primul din ultimele două decenii

FDA a aprobat un medicament pentru Alzheimer. Primul din ultimele două decenii

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a aprobat un tratament pentru Alzheimer, primul din două decenii. Este vorba despre tratamentul companiei Biogen.

Medicamentul era cunoscut anterior drept Aducanumab, însă va fi vândut sub denumirea comercială de Aduhelm. Tratamentul a fost conceput pentru a eroda placa lipicioasă care se acumulează în creierul bolnavilor de Alzheimer și care cauzează pierderea memoriei caracteristică bolii și în final ucide celulele creierului.

În studiile clinice, Aduhelm a redus nivelurile plăcilor, însă nu a arătat în mod definitiv îmbunătățiri ale memoriei și cogniției. FDA a aprobat medicamentul printr-o cale specială și accelerată, care permite folosirea medicamentelor care pot avea în mod rezonabil un beneficiu pentru pacienți chiar și atunci când există incertitudini în privința modului de funcționare.

ADVERTISING

O comisie consultativă a agenției americane a anunțat în noiembrie că testele desfășurate de Biogen nu au arătat că medicamentul tratează în mod eficient Alzheimer. Medicamentul pare să întârzie însă evoluția bolii.

În final, experții au stabilit că ”beneficiile Aduhelm pentru pacienții cu boala Alzheimer depășesc riscurile terapiei”, arată Science Alert.

Citește și Înotul în apă rece ajută creierul mai mult decât ne-am fi putut imagina. Previne una dintre cele mai grave boli

Aproape 6 milioane de americani suferă de Alzheimer, iar aproximativ 44 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu Alzheimer sau un alt tip de demență. Asta înseamnă că piața pentru noul medicament ar putea fi substanțială.

ADVERTISING

Totuși, pentru moment nu se știe cât va costa tratamentul și nici când va intra acesta pe piață.

Vezi și Legătura „incontestabilă” dintre bacteriile intestinale și Alzheimer


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇