Zgomotul din trafic creşte riscul de demenţă - studiu

Zgomotul din trafic creşte riscul de demenţă - studiu

Expunerea constantă la zgomotul produs de traficul rutier și feroviar creşte riscul de demență, dezvăluie un studiu de amploare citat de The Guardian.

Cercetările au legat în mod constant zgomotul traficului rutier de diverse afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, diabetul și obezitatea. Însă studiile privind o legătură cu demența au fost mai rare, constatările fiind inconsistente.

Acum, un „studiu de amploare”, realizat pe două milioane de adulți și realizat în mai mult de 10 ani, arată că oamenii care locuiesc în zone cu trafic rutier intens au un risc mai mare de a suferi de demență, în special de Alzheimer.

ADVERTISING

Participanții la studiu au avut vârsta peste 60 de ani și trăiau în Danemarca în perioada 2004 - 2017.

Lucrarea a concluzionat că până la 1.216 din cele 8.475 de cazuri de demență înregistrate în Danemarca în 2017 ar putea fi atribuite zgomotului din trafic.

Dintre acestea, 963 au fost atribuite traficului rutier, iar 253 traficului feroviar.

„În acest studiu amplu, am constatat că zgomotul produs de traficul rutier și feroviar este asociat cu un risc crescut de demență (toate tipurile), în special boala Alzheimer”, subliniază specialiștii în lucrare.

ADVERTISING

Demența este una dintre cele mai mari provocări de sănătate din lume. La nivel global, numărul persoanelor care suferă de demență este de așteptat să depășească 130 de milioane până în 2050.

Citește și:

ADVERTISING

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇